Link Building με Ασφάλεια

Link building με ασφάλεια από την SEO In Greece.
Link building με ασφάλεια από την SEO In Greece.

Ασφαλές link building-Η σημασία του

Η προώθηση ιστοσελίδων με τις τεχνικές βελτιστοποίησης ιστοσελίδων και ειδικότερα μέσω του link building είναι πολύ αποτελεσματική γιατί αυξάνει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας με χρήστες που αναζητούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Οι κίνδυνοι όμως παραμονεύουν όταν χρησιμοποιούνται πρακτικές που προσπαθούν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης.

Αν χρησιμοποιούμε τεχνικές black hat SEO μπορεί να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά θα έρθει η ώρα όπου αυτές θα ανακαλυφθούν και τότε ο ιστότοπος μας θα τιμωρηθεί, στην καλύτερη περίπτωση με σημαντική πτώση στα αποτελέσματα αναζήτησης, στην χειρότερη με πλήρη εξαφάνιση από αυτά. Στην τελευταία περίπτωση η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και τότε η μόνη λύση θα είναι να αλλάξετε το domain name σας, δηλαδή την ηλεκτρονική της διεύθυνση. με την οποία σας γνωρίζουν οι πελάτες σας και οι υποψήφιοι αγοραστές των προϊόντων σας.

Η Google έχει τιμωρήσει με αυτό τον τρόπο πολύ μεγάλες εταιρίες, κλασική είναι η περίπτωση της BMW στην Γερμανία όπου το 2006 μπήκε στη μαύρη λίστα της.  Φανταστείτε να ψάχνει κάποιος για BMW στη Γερμανία και να μην εμφανίζεται η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρίας! Αν λοιπόν η Google μπορεί να το κάνει αυτό σε τόσο ισχυρά brands φανταστείτε πόσο λίγο θα διστάσει να το πραγματοποιήσει σε λιγότερο σημαντικά. Ας δούμε τώρα μια συγκεκριμένη πρακτική η οποία ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της ιστοσελίδας μας αν δεν γίνει σωστά, το link building.

 Link building

Είναι το χτίσιμο συνδέσμων (backlinks) οι οποίοι υπάρχουν σε ιστοσελίδες τρίτων και δείχνουν στην δική μας. Δηλαδή αν κάποιος επισκεφθεί ένα ιστότοπο και σε αυτόν υπάρχει ένας σύνδεσμος ο οποίος δείχνει στη σελίδα μας, τότε αν κάνει click σε αυτόν θα βρεθεί στην ιστοσελίδα μας.

Οι μηχανές αναζήτησης τα αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά γιατί θεωρούν ότι η ύπαρξη τους σημαίνει ότι η σελίδα μας είναι δημοφιλής και άρα έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο. Με αυτό το σκεπτικό την εμφανίζουν ψηλά στα αποτελέσματα τους. Αυτά τα backlinks είναι πολύ σημαντικά όταν δημιουργούνται με φυσικό τρόπο (natural backlinks), δηλαδή όταν ιδιοκτήτες άλλων ιστοσελίδων τα προσθέτουν στην δικιά τους γιατί θεωρούν ότι η σελίδα μας έχει αξιοπρόσεκτο περιεχόμενο.

Επειδή η δημιουργία backlinks με φυσικό τρόπο είναι χρονοβόρα και επίμονη διαδικασία κάποιοι διαχειριστές ιστοσελίδων προσπαθούν να τα δημιουργήσουν με αφύσικο τρόπο, αποσκοπώντας στην χειραγώγηση των μηχανών αναζήτησης..

 Δημιουργία backlinks με αφύσικο τρόπο

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις για να τις γνωρίζουμε και να τις αποφεύγουμε.

  • Αγορά backlinks. Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι θα σας τάξουν χιλιάδες από αυτά με πληρωμή. Μην μπείτε στον πειρασμό, στην καλύτερη περίπτωση θα χάσετε τα χρήματα σας, στην χειρότερη θα τιμωρηθεί η ιστοσελίδα σας.
  • Εμφάνιση συνδέσμων μας σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο που δεν σχετίζεται με τη δική μας. Αν είστε γιατρός και το backlink σας εμφανίζεται σε ιστοσελίδα με φωτιστικά γίνεται αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Χρησιμοποίηση λογισμικού για τη δημιουργία τους. Η δημιουργία συνδέσμων με φυσικό τρόπο γίνεται χειρωνακτικά, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να εντοπίσουν αν έχουν υλοποιηθεί με τη χρήση κάποιου προγράμματος.
  • Το anchor text, δηλαδή το κείμενο στο οποίο υπάρχει το backlink είναι πάντοτε μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί. Δηλαδή αν η ιστοσελίδα σας αφορά σε κτηνιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή της Κηφισιάς και το κείμενο των συνδέσμων σας έχει πάντοτε τη λέξη-κλειδί κτηνιατρείο Κηφισιά τότε αυτό θεωρείται αφύσικο.
  • Τα backlinks σας εμφανίζονται σε κακής ποιότητας ιστοσελίδες, ή σε ιστοτόπους που έχουν τιμωρηθεί. ή σε σελίδες που έχουν πολλά outbound links, δηλαδή συνδέσμους που δείχνουν σε άλλα websites.
  • Οι σύνδεσμοι σας εμφανίζονται σε αφύσικα σημεία, όπως στο footer άλλων ιστοσελίδων.
  • Τα backlinks σας είναι αποκλειστικά ή σε μεγάλο ποσοστό dofollow, δηλαδή επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να τα ακολουθήσουν (σε αντίθεση με τα nofollow τα οποία δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο).
  • Εμφανίζονται σε ιστοσελίδες διαφορετικών χωρών από εκείνες για τις οποίες θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη. Αν ο στόχος σας είναι να είστε στην πρώτη σελίδα της Google στην Ελλάδα δεν βοηθά να έχετε συνδέσμους από την Κίνα ή τη Γερμανία, ειδικά αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας είναι αποκλειστικά στα ελληνικά.

Δείτε τι λέει ο Matt Cutts της Google για την περίπτωση που έχουμε πολλούς συνδέσμους προς τη σελίδα μας από ένα domain.

Η Ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ευρέως backlinks που έχουν δημιουργηθεί με αφύσικο τρόπο. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε ιστοσελίδες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία από τις πρακτικές που έχουν αναφερθεί προηγμένως και να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Αφού είναι αποτελεσματική αυτή η προσέγγιση γιατί να πάμε εμείς με το σταυρό στο χέρι; Η απάντηση είναι απλή. Ο αλγόριθμος της Google, Penguin εντοπίζει πολύ αποτελεσματικά κακές πρακτικές link building.

Συνεπώς το δίλημμα που προκύπτει είναι το εξής: Να μπω στον πειρασμό να δημιουργήσω συνδέσμους προς την ιστοσελίδα μου με αφύσικο τρόπο για να ανέβω γρήγορα στα αποτελέσματα αναζήτησης ή να τους χτίσω με φυσικό τρόπο επιτυγχάνοντας πιο αργή πρόοδο αλλά και βιώσιμα αποτελέσματα μακροχρόνια;

Δημιουργία backlinks με φυσικό τρόπο

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η δημιουργία περιεχομένου το οποίο να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε. Όταν στην ιστοσελίδα μας λέμε ενδιαφέροντα πράγματα τότε πολλοί επισκέπτες της θα τα μοιραστούν μέσα από τα social media ή θα κάνουν αναφορά για αυτά στον ιστότοπο τους . Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται σύνδεσμοι που δείχνουν στη σελίδα μας με φυσικό τρόπο και οι μηχανές αναζήτησης, αξιολογώντας αυτό θετικά, θα μας εμφανίσουν ψηλά στα αποτελέσματα τους.

Βέβαια η δημιουργία περιεχομένου δεν είναι απλό πράγμα. Χρειάζεται πλάνο και σίγουρα επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Αν γράφετε εσείς τα κείμενα της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να βρείτε χρόνο να δημιουργείτε νέο περιεχόμενο τακτικά. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε ένα συνεργάτη που να το δημιουργεί. Λύσεις υπάρχουν, το ζητούμενο είναι να αποφασίσετε να επενδύσετε σε αυτή τη στρατηγική έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι η ιστοσελίδας σας θα επιτυγχάνει κορυφαίες κατατάξεις για πολλά χρόνια.

Εάν επιθυμείτε την ανάπτυξη μιάς ολοκληρωμένης στρατηγικής SEO επικοινωνήστε με τον SEO specialist της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να συζητήσουμε την υλοποίηση της!