Εξαφάνιση Ιστοσελίδας από την Google

Εξαφάνιση ιστοσελίδας από την Google από την SEO In Greece.
Εξαφάνιση ιστοσελίδας από την Google, από την SEO In Greece.

Το πρόβλημα

Στον καθημερινό έλεγχο της ιστοσελίδας σας διαπιστώνετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι αυτή έχει εξαφανιστεί από τα οργανικά αποτελέσματα της Google…Είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα για να εντοπίσετε το πρόβλημα και να το διορθώσετε.

Ελέγξτε την έκταση του προβλήματος

Αρχικά εντοπίστε  με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα όλη η ιστοσελίδα σας ή κάποια συγκεκριμένη σελίδα της; Μπορείτε να κάνετε αυτό τον έλεγχο χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία όπως είναι το Google Search Console. Συγκεκριμένα στην ενότητα coverage μπορείτε να δείτε πόσες σελίδες της ιστοσελίδας σας έχει στην βάση δεδομένων της η Google.  Αυτές είναι οι σελίδες που θα εμφανίζει στα οργανικά της αποτελέσματα.    Ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μονάχα στην αρχική σας σελίδα.

Ελέγξτε αν η σελίδα σας βρίσκεται στο Google index

Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τον Google operator “site”. Συγκεκριμένα πραγματοποιήστε μια αναζήτηση με το site:yourdomain. Αν η σελίδα σας, στην συγκεκριμένη περίπτωση η homepage σας, δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα τότε έχει αφαιρεθεί ατό το Google index. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι έχει αφαιρεθεί.  Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την εξέλιξη.

Λάθος χρήση του meta nonindex tag

Στα περισσότερα Content Management Systems που υποστηρίζουν τις ιστοσελίδες είναι πολύ εύκολο να κάνετε μια σελίδα nonindex, δηλαδή να δηλώσετε στις μηχανές αναζήτησης ότι δεν θέλετε να την ευρετηριάσει.  Αυτό γίνεται συνήθως με ένα tick-box το οποίο κατά λάθος μπορεί να ενεργοποιήθηκε. Για να δείτε αν αυτό δημιούργησε το πρόβλημα πηγαίνετε στον source code της σελίδας σας πατώντας δεξί click + view source code και αναζητήστε τον όρο nonindex. Αν το αποτέλεσμα είναι <meta name=”robots” content=”noindex”> τότε αυτό έχει προκαλέσει το πρόβλημα, αλλιώς προχωράτε στο επόμενο βήμα.

Κακή χρήση του robots.txt αρχείου

Το συγκεκριμένο αρχείο δηλώνει στις μηχανές αναζήτησης τις συγκεκριμένες σελίδες της ιστοσελίδας μας που δεν επιθυμείτε να τις επισκεφθούν. Αν από λάθος έχει δηλωθεί στο συγκεκριμένο αρχείο η σελίδα σας που έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Google τότε απλά την αφαιρείτε από αυτό. Αν δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα συνεχίζετε τον έλεγχο.

Λανθασμένη χρήση του rel=canonical tag

Ελέγξτε στον κώδικα της σελίδας μήπως κατά λάθος στο rel=canonical tag έχει δηλωθεί άλλο url από εκείνο της συγκεκριμένης σελίδας.  Στην περίπτωση αυτή, η συγκεκριμένη σελίδα έχει γίνει canonicalized και οι μηχανές αναζήτησης δεν θα την ευρετηριάζουν.  Το πρόβλημα διορθώνεται αν στο rel=canonical γράψετε το url της συγκεκριμένης σελίδας.

Λανθασμένη χρήση του redirection

Μια άλλη περίπτωση είναι να έχει γίνει από λάθος ανακατεύθυνση της συγκεκριμένης σελίδας με κωδικό είτε 301 (μόνιμη ανακατεύθυνση), είτε 302 (προσωρινή ανακατεύθυνση) προς μια άλλη σελίδα.  Αυτό το διαπιστώνετε εύκολα αν πληκτρολογήσετε το url της συγκεκριμένης σελίδας και ανακατευθυνθείτε σε μια άλλη σελίδα.  Το πρόβλημα διορθώνετε αν ακυρώσετε την ανακατεύθυνση.

Ελέγξτε για τυχόν τιμωρία από την Google

Αν από άγνοια ή λάθος έχετε χρησιμοποιήσει τεχνικές που απαγορεύονται από τις μηχανές αναζήτησης τότε είναι πιθανό η σελίδα σας να έχει τιμωρηθεί. Μπορείτε να το ανακαλύψετε πηγαίνοντας στ Google Search Console στο Manual Actions. Εάν το μήνυμα εκεί είναι “No manual webspam actions found.” τότε τα νέα είναι καλά για εσάς.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχετε τιμωρηθεί από τον αλγόριθμο της Google, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχετε κάποια ειδοποίηση. Πιθανότερες αιτίες για αυτή την εξέλιξη είναι εξής δύο:

Τιμωρία από τον αλγόριθμο της Google, 1η περίπτωση

Η ύπαρξη duplicate content είτε στην ιστοσελίδα σας είτε στο διαδίκτυο.  Το duplicate content είναι περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται ίδιο και απαράλλαχτο.   Αν εντοπίσετε duplicate content τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με 301 redirects ή το Rel=”canonical” ή χρησιμοποιώντας το meta robots tag με την τιμή “noindex, follow”. Περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείτε να δείτε στο άρθρο της Moz “Duplicate Content“.

Τιμωρία από τον αλγόριθμο της Google, 2η περίπτωση

Η συστηματική χρήση του ίδιου keyword ως anchor text στα backlinks σας.   Αν εντοπίσετε τη χρήση του ίδιου anchor text στα backlinks σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους webmasters των ιστοσελίδων που τα τελευταία φιλοξενούνται για να το αλλάξουν.

Ελέγξτε τα Removals στο Google Search Console

Ένας άλλος έλεγχος που μπορείτε να κάνετε στο Google Search Console είναι να εξετάσετε αν από λάθος έχετε προσθέσει τη σελίδα που έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Google στα Removals. Αν δεν υπάρχουν submitted requests για removals τότε είστε OK.

Ελέγξτε για κωδικό 404

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η σελίδα που έχει πρόβλημα να έχει κωδικό 404 (Not Found) αντί για 200 (OK). Χρησιμοποιώντας το SEO Book’s HTTP header checker tool  μπορείτε να το τσεκάρετε.

Ελέγξτε την σελίδα σας στο Google Search Console

Τώρα που έχετε ολοκληρώσει τους ελέγχους μπορείτε να ρωτήσετε τον καθ’ ύλην αρμόδιο, την Google δηλαδή, τι γνώμη έχει για τη σελίδα σας. Επιλέξτε URL Inspection και ελεγξτε τη σελίδα που σας ενδιαφέρει. Αν το Fetch status είναι Success και ο κωδικός είναι 200 τότε μπορείτε να κάνετε click στο Submit to index για να υποβληθεί προς ευρετηρίαση στην Google. Λογικά στις επόμενες ημέρες η σελίδα σας θα εμφανιστεί ξανά στα αποτελέσματα της Google.

Η πιθανή αιτία του προβλήματος

Εάν η σελίδα σας που έχει εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Google έχει περάσει με επιτυχία τους παραπάνω ελέγχους τότε δικαίως θα αναρωτηθείτε για το λόγο που δημιούργησε το πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση, όταν τα robots της Google (crawlers) επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα σας για να την ευρετηριάσουν η τελευταία να μην ήταν διαθέσιμη διότι ο web server που τη φιλοξενεί ήταν σε downtime, δηλαδή προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Αυτό το ατυχές συμβάν μπορεί να συμβεί στον καθένα, ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης του είναι να φιλοξενείτε την ιστοσελίδα μας σε μια αξιόπιστη εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Επίσης, αν έχετε κατεβάσει την ιστοσελίδα σας για συντήρηση, καλό είναι να ρυθμίσετε τον server σας να επιστρέφει status 503 αντί για 200.  Αυτό ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης να ξαναπροσπαθήσουν να ευρετηριάσουν την ιστοσελίδα σας σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής SEO για την ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε με τον σύμβουλο SEO της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας την υλοποίηση της!