Προωθήστε την Ιστοσελίδα σας στη Κίνα

Προώθηση ιστοσελίδων στην Κίνα από την SEO In Greece.
Προώθηση ιστοσελίδων στην Κίνα από την SEO In Greece.

Η ευκαιρία

Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων είναι αναμφισβήτητα ο θεμέλιος λίθος της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η κινέζικη αγορά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτές, λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτή είναι πολύπλοκη, όμως τώρα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία με την αξιοποίηση του διαδικτύου.

Το μέγεθος της διαδικτυακής αγοράς της Κίνας είναι εντυπωσιακό. Το 2021 οι χρήστες που πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου ξεπερνούν τα 710 εκατομμύρια!  Ακόμη, οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου στην Κινέζικη αγορά έχουν ξεπεράσει το άθροισμα των διαδικτυακών πωλήσεων της Ευρώπης και των Η.Π.Α. μαζί!

Η αξιοποίηση της ευκαιρίας

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αξιοποίηση της κινέζικης online αγοράς είναι με την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων των ελληνικών εταιριών, προκειμένου οι τελευταίες να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα των search engines όταν οι κινέζοι χρήστες αναζητούν τα προϊόντα τους. Ας εξετάσουμε λοιπόν τι ισχύει για τις μηχανές αναζήτησης στην Κίνα.

Οι κινέζικες μηχανές αναζήτησης

Στην Κίνα η Google έχει μικρή παρουσία. Στην συγκεκριμένη αγορά κυριαρχεί με μεγάλη διαφορά η μηχανή αναζήτησης Baidu.  Σύμφωνα με την Statcounter, το 2021 η Baidu είχε μερίδιο 76,65%, η Sogou 14,28%, η bing 3,65% και η Google 2,41%.

Συνεπώς η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων των ελληνικών εταιριών έχει νόημα να γίνει για την Baidu. Ας εξετάσουμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για την Baidu

Ο ανταγωνισμός στη Baidu είναι γενικά πιο έντονος από εκείνο στη Google. Αντίθετα από  την Google, η Baidu επιτρέπει στα brands να πληρώσουν για να εμφανιστούν στις πρώτες θέσεις της, τα αποτελέσματα της είναι μια σύνθεση πληρωμένων και οργανικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός αυτό δεν αποδυναμώνει το SEO (Search Engine Optimization), για τον απλούστατο λόγο ότι όσο περισσότερο εμφανίζεται στα οργανικά αποτελέσματα ένα brand τόσο λιγότερα χρήματα θα διαθέσει για πληρωμένα αποτελέσματα.

Σχεδιασμός ιστοσελίδας για την Κινέζικη αγορά

Ο κατάλληλος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας επηρεάζει θετικά την συμπεριφορά των επισκεπτών της και κατ’επέκταση την βαθμολογία της από την Baidu. Το ελάχιστο μέγεθος της γραμματοσειράς είναι 12 pixels, δηλαδή αρκετά μεγάλη. Αναφορικά με τα χρώματα, το λευκό συμβολίζει το πένθος. Το κόκκινο, ενώ στη Δύση συνδέεται με έντονα συναισθήματα, στην Κίνα συμβολίζει την ευτυχία. Επίσης ένα άλλο ζεστό χρώμα, το κίτρινο, αντιπροσωπεύει την ευημερία, τη θετική ενέργεια και τη φιλικότητα.

Οι κινέζοι προτιμούν την πλοήγηση μέσω εικόνων, άρα είναι αποτελεσματικό να βάζουμε τους εσωτερικούς συνδέσμους σε εικόνες. Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στην Κίνα είναι γεμάτες πληροφορίες, reference marks και banners. Στους Κινέζους αρέσουν τα “φορτωμένα” websites. Στο Hong Kong και στα νότια τμήματα της Κίνας όπου ασκείται το Feng Shui τα στρογγυλοποιημένα σχήματα αντιπροσωπεύουν την ένωση και την αρμονία ενώ τα σχήματα με γωνίες υποδηλώνουν αρνητικότητα και πιθανό κίνδυνο. Η τάση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των ιστοσελίδων.

Onsite SEO

Το onsite SEO αφορά στη βελτιστοποίηση τεχνικών θεμάτων της ιστοσελίδας καθώς και του κειμένου της. Συγκεκριμένα για την Baidu πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:

Title tag

Η Baidu δίνει μεγάλη σημασία στο title tag.  Θα  πρέπει να περιέχει τη λέξη-κλειδί για την οποία έχει βελτιστοποιηθεί η συγκεκριμένη σελίδα.

Meta

Η Baidu δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο meta tag <meta description> και <meta keyword>. Εδώ υπάρχει μεγάλη διαφορά με την Google η οποία επισήμως έχει δηλώσει ότι δεν λαμβάνει υπόψη της το <meta keyword>.

Περιεχόμενο ιστοσελίδας

Η Baidu δίνει μεγάλη σημασία στην αρχική σελίδα μιας ιστοσελίδας. Το περιεχόμενο είναι καλύτερα να είναι 100% κινέζικο. Δίνει επίσης σημαντική προτεραιότητα σε ιστοσελίδες με αμιγώς κινέζικο περιεχόμενο. Είναι δύσκολο για αυτή να διακρίνει ιστοσελίδες που έχουν πολλές γλώσσες. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να προσέξετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας να μην έχει θέματα “ευαίσθητα” για την κινέζικη κυβέρνηση.

Είναι λοιπόν καλύτερο να έχετε μια ξεχωριστή ιστοσελίδα για την παρουσία σας στην Κίνα. Το ποιοτικό περιεχόμενο αλλά και η ποσότητα του είναι σημαντικά για τη Baidu η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ιστοσελίδες με μεγάλο αριθμό σελίδων. Η συνηθισμένη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην Κίνα είναι τα απλοποιημένα κινέζικα (simplified Chinese).

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα ίδια keywords στην ιστοσελίδα σας και εκτός αυτής, αλλιώς η Baidu μπορεί να σας τιμωρήσει. Η τελευταία έχει ένα keyword research tool το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξοικειωθείτε με αυτές. Αποφύγετε το duplicate content, η Baidu είναι πολύ αυστηρή σε αυτό το θέμα. Χρησιμοποιείστε το robots.txt αρχείο για να ενημερώσετε τη Baidu τι να επισκεφθεί και τι όχι.

Επιλογή domain

Το domain θα πρέπει να είναι σε .cn (Top Level Domain).

Φιλοξενία ιστοσελίδας

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να φιλοξενείται σε servers στην Κϊνα έτσι ώστε να είναι πίσω από το firewall που έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη χώρα για τις ιστοσελίδες που φιλοξενούνται εκτός της επικράτειας της.

Τεχνολογίες ιστοσελίδας

Αποφεύγετε τεχνολογίες JavaScript και Flash player.

Δομή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιήστε απλή δομή στην πλοήγηση της ιστοσελίδας σας. Η Baidu θα αγνοήσει το περιεχόμενο που βρίσκεται πολλά επίπεδα χαμηλότερα από το αρχικό επίπεδο.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τα κινητά τηλέφωνα

Περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω mobile devices παρά με desktop computers και laptops. Δημιουργήστε mobile apps και e-books.

Offsite SEO

Το offsite SEO αφορά σε ενέργειες βελτιστοποίησης που γίνονται εκτός της ιστοσελίδας. Για την Baidu θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Backlinks

Η Baidu θα τοποθετήσει στην πρώτη θέση την ιστοσελίδα που έχει τα περισσότερα backlinks.  Αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά τα links από εφημερίδες ή κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Anchor link

Το anchor link δεν είναι τόσο σημαντικό.

URL

Η χρήση λέξεων-κλειδιών στο URL δεν είναι σημαντική.

Like button της Baidu

Το Like button της Baidu δεν έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα της.

Αξιοποίηση των κινέζικων social media

WeChat

To WeChat είναι ο γίγαντας των κινέζικων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες το μήνα, το 2021! Για το λόγο αυτό, αρκετές φορές το ονομάζουν το κινεζικο Facebook. Μέσα από αυτό, οι χρήστες του μπορούν να στέλνουν μηνύματα, να πραγματοποιούν κλήσεις, να παίζουν παιχνίδια, να πραγματοποιούν αγορές, να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια καθώς και να προβαίνουν σε πολλές αλλες ακόμα χρήσεις.

Sina Weibo

Είναι το αντίστοιχο Twitter στην Κϊνα. Μέσα από αυτό οι χρήστες του μπορούν να δικτυωθούν με τους φίλους τους, να ενημερώνονται για τα νέα, να συνδεόνται με celebrities και influencers καθώς και να αναζητήσουν brands και προιόντα. Για τα μηνυματα υπάρχει ένα όριο 140 χαρακτήρων. Οι χρήστες του σε μηνιαία βάση είναι στα 500 εκατομμύρια.

Douyin

Είναι το αντίστοιχο TikTok στην Κίνα. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που φιλοξενεί videos μικρής διάρκειας (15-60 δευτερόλεπτα) και έχει περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες σε ημερήσια βάση. Όπως και το TikTok έτσι και το Douyin έχει αναπτυχθεί από την εταιρία ByteDance.

Bilibili

Είναι το αντίστοιχο YouTube της Κϊνας. Το 2020 είχε 170 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα. Οι χρήστες του μπορούν να δημοσιοποιούν περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, να κάνουν time-stamped σχόλια τα οποία καλούνται danmu ή “bullet screen comments” στα videos. Στοχεύει κυρίως την Generation Z.

Διάφορα προϊόντα της Baidu

Η Baidu έχει διάφορα εργαλεία στο χαρτοφυλάκιο της τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας. Συγκεκριμένα:

Baidu Zhidao network

Είναι ένα Q&A website όπως το Yahoo Answers. Είναι δημοφιλές μεταξύ των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου για να θέτουν ερωτήματα και να λαμβάνουν απαντήσεις.

Tieba

Είναι από τα μεγαλύτερα forums στην Κίνα που αποτελείται από μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα η οποία πληκτρολογεί λέξεις-κλειδιά και μετά ξεκινά συζητήσεις.

Baike

Είναι μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια η οποία μοιάζει πολύ με την Wikipedia. Είναι ζωτικής σημασίας τα entries σε αυτή να είναι σύμφωνα με την Κινέζικη νομοθεσία.

Πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα

Tmall

Είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κϊνα. Ιδρύθηκε το 2008 από το Alibaba group. Συνδέεται με το e-commerce website Taobao. Η Tmall ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της για τα υψηλά επίπεδα ποιότητας που έχει υιοθετήσει. Το 2020 είχε περισσότερα απο 410 δισεκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών.

JD com

Ιδρύθηκε το 1998 από τον Liu Qiangdong στο Πεκίνο. Το JD προέρχεται από το Jingdong. Ξεκίνησε ως ένα κατάστημα οπτικών ειδών βασισμένο στο mangeto και έχει εξελιχθεί στην δεύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα με περισσότερους από 470 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το 2021.

Xiaohongshu

Ιδρύθηκε το 2013 από τους Charlwin Mao και Miranda Qu και είναι επίσης γνωστό ως το “The Little Red Book” ή ως “RED”. Είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ενσωματωμένη  σε αυτό. Το 2018 κατατάχθηκε στις 50 πιο καινοτομικές εταιρίες στην Κίνα από το Forbes. To 2021 είχε περισσότερους από 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες από τους οποίους τα 85 εκατομμύρια είναι ενεργοί χρήστες σε μηνιαία βάση.

Pinduoduo

Ιδρύθηκε το 2015 και γρήγορα εξελίχθηκε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία τεχνολογίας στον κόσμο με περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες το 2020. Είναι ιδανικό για την προώθηση αγροτικών προιόντων.

Αποτελεσματική πρακτική SEO για την Baidu

Μια καλή πρακτική  πριν την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας είναι να τρέξετε διαφημίσεις (PPC) για να μετρήσετε τα αποτελέσματα για συγκεκριμένα keywords. Με την ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορείτε να εντοπίσετε εκείνες τις λέξεις-κλειδιά που θα οδηγήσουν στην αύξηση των πωλήσεων σας. Επίσης αυτό θα βοηθήσει και στην ταχύτερη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας σε θέματα όπως είναι το format, η σειρά των λέξεων και η επιλογή των φωτογραφιών.

Με αφορμή τη χρήση διαφημίσεων για την αξιολόγηση των keywords αξίζει να καταγραφεί η διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι Κινέζοι από τους Δυτικούς για αυτές. Στη Δύση είμαστε γενικά καχύποπτοι με τις διαφημίσεις, δεν τις εμπιστευόμαστε ιδιαίτερα. Αντίθετα στην Κίνα ο κόσμος πιστεύει ότι αν μια εταιρία είναι πρόθυμη να πληρώσει για να προβληθεί τότε έχει να προσφέρει κάτι που αξίζει. Στη διάσταση αυτή πιο αποτελεσματική στρατηγική προώθησης ιστοσελίδων στην Κίνα είναι αυτή που συνδυάζει και SEO και διαφήμιση.

Διερευνήστε την προώθηση της ιστοσελίδας σας στην Κινέζική αγορά

Η SEO In Greece, στο πλαίσιο της αποκλειστικής της συνεργασίας με εταιρίες digital marketing που δραστηριοποιούνται εξειδικευμένα στην Κίνα, είναι σε θέση να σχεδιάσει και υλοποιήσει την προώθηση της ιστοσελίδας σας σε αυτή.  Επικοινωνήστε με τον SEO professional της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να σχεδιάσουμε την επιτυχημένη προώθηση της εταιρίας σας στην κινέζικη αγορά!