Μηχανές Αναζήτησης: Μάθετε τα Πάντα για Αυτές!

Μηχανές αναζήτησης, search engines από την SEO In Greece.
Μηχανές αναζήτησης από την SEO In Greece.

Μπορείτε να φανταστείτε το διαδίκτυο χωρίς τις μηχανές αναζήτησης; Θα  ήταν ένα  πραγματικό χάος!  Με περισσότερες από 1,8 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του internetlivestats.com, ο μόνος τρόπος για να εντοπίζατε αυτές  που σας ενδιαφέρουν θα ήταν να γνωρίζατε την ηλεκτρονική τους διεύθυνση! Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα!

Τι είναι οι μηχανές αναζήτησης

Είναι ένα σύστημα λογισμικού το οποίο  έχει σχεδιαστεί για να αντλεί από το World Wide Web  (WWW)  τις πιο σχετικές πληροφορίες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες αναζητήσεις των χρηστών τους.  Αυτές οι αναζητήσεις ονομάζονται λέξεις-κλειδιά ή keywords ή search queries.

Το Stromectol είναι το νούμερο ένα φάρμακο για παρασιτικές ασθένειες στην Ευρώπη. Η σύνθεση του Stromectol περιέχει τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη, η οποία χρησιμοποιόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλειστικά στην κτηνιατρική. Το 1997 εγκρίθηκε για τη θεραπεία της στρογγυλοείδωσης σε ανθρώπους. Σταδιακά το φάρμακο άρχισε να χρησιμοποιείται για άλλες λοιμώξεις. Το 2015 το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική απονεμήθηκε για την ανακάλυψη της ιβερμεκτίνης. Ο βολικός τρόπος χορήγησης είναι ένας από τους λόγους για την παραγγελία του Stromectol στον ιστότοπο https://www.ivermectingreece.com στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση των περισσότερων λοιμώξεων το φάρμακο πρέπει να ληφθεί μία φορά.

Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων παρουσιάζονται με την μορφή λίστας η οποία είναι γνωστή ως οργανικά αποτελέσματα ή ως search engine results pages (SERPs).  Η πληροφορία που αντιστοιχεί στα οργανικά αποτελέσματα μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως είναι οι υπερσύνδεσμοι που οδηγούν σε συγκεκριμένες σελίδες, images, videos, infographics, άρθρα, επιστημονικές μελέτες ή μπορεί ακόμα να είναι απευθείας απαντήσεις σε ερωτήματα των χρηστών!

Σε αντίθεση με τα web directories τα οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά άνθρωποι, οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται κυρίως σε λογισμικό για να επιτελέσουν την λειτουργία τους.  Τα search engines μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από ένα μικρό τμήμα του διαδικτύου το οποίο ονομάζεται Surface Web και αντιστοιχεί περίπου στο 4% των συνολικών πληροφοριών του Internet.  Στο υπόλοιπο 96%, το οποίο αντιστοιχεί κυρίως στο Deep Web και σε μικρότερο βαθμό στο Dark Web,  οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν πρόσβαση.

Η ιστορία τους

Η πρώτη μηχανή αναζήτησης ήταν η Archie η οποία ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990.  Πριν από αυτή, το World Wide Web ήταν ευρετηριασμένο χειρωνακτικά, μέσω μιας λίστας με webservers την επιμέλεια της οποίας είχε ο Tim Berners-Lee.

Η ανάπτυξη του πρωτοκόλλου επικοινωνίας Gopher έδωσε ώθηση στην δημιουργία δύο προγραμμάτων  αναζήτησης, της Veronica και της Jughead.

Τον Νοέμβριο του 1993 εμφανίστηκε η δεύτερη μηχανή αναζήτησης Allweb η οποία όμως δεν χρησιμοποιούσε κάποιο web robot αλλά ενημερωνόταν από τους διαχειριστές των ιστοσελίδων για την ύπαρξη των τελευταίων.

Το 1994 ενεργοποιήθηκε η Lycos η οποία είχε σημαντική εμπορική επιτυχία.

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε το πρώτο δημοφιλές search engine, το Yahoo! Search.  Αρχικά, είχε την μορφή καταλόγου (directory) και το 1995 απόκτησε την λειτουργικότητα της αναζήτησης.  Στην συνέχεια εμφανίστηκε μια σειρά από μηχανές αναζήτησης όπως η  Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northern Light και η AltaVista.

Το 2000 άρχισε να ανατέλλει η μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία μέσω του αλγορίθμου της PageRank κατάφερε να έχει αισθητά καλύτερα οργανικά αποτελέσματα από τους ανταγωνιστές της.  Το 2009 η Microsoft ενεργοποίησε την Bing η οποία ήταν ένα rebranding της MSN Search.

Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Κάθε μηχανή αναζήτησης έχει το δικό της λογισμικό.  Όλες όμως ακολουθούν τα εξής βήματα:

Αναζήτηση περιεχομένου

Χρησιμοποιώντας προγράμματα λογισμικού (crawlers, spiders, bots) τα search engines αναζητούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο.  Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να αφορά σε νέες ιστοσελίδες ή σε υπάρχουσες ιστοσελίδες που έχουν μεταβάλλει το περιεχόμενο τους.  Επίσης καταγράφουν και τις ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν πια.  Επιπρόσθετα αναζητούν εικόνες και videos.

Ευρετηρίαση του περιεχομένου (indexing)

Το περιεχόμενο που έχει εντοπιστεί κατατάσσεται σε κατηγορίες με την μορφή ευρετηρίου.  Το ευρετήριο είναι μια γιγαντιαία λίστα του περιεχομένου που έχουν εντοπίσει τα bots.  Από αυτό το ευρετήριο απορρέουν τα οργανικά αποτελέσματα.  Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν ευρετηριάζεται όλο το περιεχόμενο που εντοπίζεται.  Για παράδειγμα, αν το  ίδιο περιεχόμενο επαναλαμβάνεται σε πολλές ιστοσελίδες τότε θα ευρετηριαστεί μία μόνο εκδοχή του.

Κατάταξη του περιεχομένου

Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί μια λέξη-κλειδί σε μια μηχανή αναζήτησης η τελευταία του επιστρέφει μια λίστα με αποτελέσματα, όπου στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται τα πιο αξιόλογα και συναφή από αυτά, σε σχέση με το keyword που έχει χρησιμοποιηθεί.  Υπάρχουν εκατοντάδες παράμετροι με βάση τους οποίους γίνεται αυτή η αξιολόγηση.   Το ποιοι είναι αυτοί και πως λειτουργούν είναι μια απόρρητη τεχνολογία.

Είδη μηχανών αναζήτησης

Οριζόντιες μηχανές αναζήτησης

Τα οριζόντια search engines διερευνούν το διαδίκτυο για κάθε είδους πληροφορία που υπάρχει σε αυτό καθώς και περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής όπως είναι κείμενα, εικόνες, videos κτλ.

Οι σημαντικότερές οριζόντιες μηχανές αναζήτησης στην Ελλάδα

Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται τα μερίδια αγοράς τους, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μηχανές αναζήτησης, μέρίδιο αγοράς στην Ελλάδα από την SEO In Greece.
Μερίδιο αγοράς των μηχανών αναζήτησης στην Ελλάδα.

Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Google

Δεν χρειάζεται συστάσεις η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης. Όπως φαίνεται και από το μερίδιο αγοράς της σχεδόν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα την χρησιμοποιούν.  Ο λόγος είναι απλός.  Διαθέτει μακράν την καλύτερη τεχνολογία με αποτέλεσμα τα οργανικά της αποτελέσματα να υπερέχουν αισθητά από εκείνα των ανταγωνιστών της.

Bing

Όπως έχει αναφερθεί ανήκει στην Microsoft.  Έχει αξιοσημείωτη παρουσία κυρίως στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Στα αποτελέσματα της περιλαμβάνει και διαφημίσεις, η δημιουργία των οποίων είναι πιο απλή σε σχέση με εκείνη την Google.

Yahoo!

To 2001 είχε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο (36,7%), στις μέρες μας όμως αυτό έχει συρρικνωθεί σημαντικά.  Τα αποτελέσματα της ενισχύονται από την Bing.  Περιλαμβάνει και διαφημίσεις σε αυτά.

DuckDuckGo

Αν η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων σας ενδιαφέρει περισσότερο από την ποιότητα των οργανικών αποτελεσμάτων τότε η DuckDuckGo είναι η κατάλληλη μηχανή αναζήτησης για εσάς.  Για το λόγο αυτό δεν παρέχει προσωποποιημένα αποτελέσματα, όπως κάνει η Google.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές τα αποτελέσματα της προέρχονται από 400 διαφορετικούς αλγόριθμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Yahoo! Search, Search BOSS, Wolfram Alpha, Bing, Yandex, Wikipedia ενώ διαθέτει και δικό της web crawler, το DuckDuckBot.

Yandex

Δημιουργήθηκε το 1993, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν το λανσάρισμα της Google.  Το όνομα της είναι ένας νεολογισμός ο οποίος προήλθε από τις λέξεις Yet Another Indexer.  Στην Ρωσική αγορά ανταγωνίζεται  επί ίσοις όροις την Google.

Ecosia

Είναι μια μηχανή αναζήτησης η οποία έχει ως προτεραιότητα της την προστασία του περιβάλλοντος.  Για το λόγο αυτό αξιοποιεί τα έσοδα της για δενδροφυτεύσεις.  Για κάθε 45 αναζητήσεις η ομάδα της πραγματοποιεί και μια δενδροφύτευση.  Επίσης χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι σημαντικότερες οριζόντιες μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως

Στο γράφημα που ακολουθεί εμφανίζονται τα μερίδια αγοράς τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μηχανές αναζήτησης, μερίδιο αγοράς παγκοσμίως από την SEO In Greece..
Μερίδια αγοράς των μηχανών αναζήτησης παγκοσμίως.

Κάθετες μηχανές αναζήτησης

Είναι τα search engines που επικεντρώνονται σε μία θεματολογία ή μορφή περιεχομένου.  Μπορούν να ταξινομηθούν σε πολλές κατηγορίες, ας δούμε μερικές από αυτές.

Μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων

Αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες που αναζητούν τεκμηριωμένη επιστημονική βιβλιογραφία.  Μερικές από αυτές καταγράφονται στην ιστοσελίδα του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

Video search engines

Αφορούν σε αποτελέσματα που έχουν την μορφή videos.  Η σημαντικότερη είναι το YouTube.  Σημαντική επίσης θεωρείται και η  Dailymotion.

Μηχανές αναζητήσης προϊόντων

Στην συγκεκριμένη κατηγορία τα αποτελέσματα αφορούν σε προϊόντα.  Σε παγκόσμιο επίπεδο η σημαντικότερη είναι η Amazon.  Στην Ελλάδα σημαντική θέση έχει η Skroutz.

Travel search engines

Τα αποτελέσματα τους εστιάζονται σε θέματα travelling και accommodation.  Ενδεικτικά, μερικές από αυτές είναι η Kayak, Trivago, Tripadvisor, Skyscanner, Flightics.com, Kiwi.com, Wander κτλ.

Image searches

Αφορούν στον εντοπισμό images που σχετίζονται με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή στον εντοπισμό των σελίδων που αυτά  υπάρχουν.  Η αναζήτηση μπορεί να  γίνει είτε με url (η ηλεκτρονική διεύθυνση του κάθε image) είτε με το upload των images που αναζητούμε.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων μηχανών είναι η TinEye Reverse Image Search Engine, Google Images, Google Reverse Image Search, Yahoo Image Search, Bing Image Search, Pinterest Visual Search Tool, Picsearch.

WolframAlpha

Η συγκεκριμένη μηχανή είναι μια  κατηγορία από μόνη της.  Συγκεκριμένα πραγματοποιεί υπολογισμούς και δίνει απαντήσεις σε επιστημονικά θέματα, κοινωνικά καθώς και σε θέματα της καθημερινότητας.

Το μέλλον των μηχανών αναζήτησης

Σήμερα οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι απλά κάποιο ευρετήριο ιστοσελίδων.  Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να  κατανοήσουν αποτελεσματικότερα την πρόθεση των αναζητήσεων που πραγματοποιούν οι χρήστες τους καθώς και να παρέχουν προσωποποιημένα  αποτελέσματα.

Ας δούμε κάποιες εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον τους.

Φωνητικές αναζητήσεις

Οι συγκεκριμένες αναζητήσεις έχουν ένα σημαντικό ποσοστό στο σύνολο των αναζητήσεων.  Η Google έχει αναφέρει ότι περίπου το 20% των αναζητήσεων της γίνονται φωνητικά.  Οι φωνητικές αναζητήσεις χρησιμοποιούν λέξεις-κλειδιά που αποτελούνται από πολλές  λέξεις (long-tail keywords) και διατυπώνονται με την μορφή συζήτησης.  Μια καλή πρακτική για την αξιοποίηση αυτής της νέας πραγματικότητας είναι η δόμηση μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Οπτική αναζήτηση

Οι χρήστες σήμερα είναι σε θέση να φωτογραφίσουν ένα αντικείμενο (πχ ένα προϊόν), να κάνουν upload την φωτογραφία στις μηχανές αναζήτησης και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει το customer journey.  Σήμερα, το 24% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων ξεκινά από την αναζήτηση images.

Αυτή η τάση αναμένεται να ενισχυθεί στο κοντινό μέλλον.  Καλές πρακτικές για τους digital marketers αναφορικά με την αξιοποίηση αυτής της τάσης είναι η χρήση ποιοτικών και αν είναι εφικτό, πρωτότυπων images.  Επίσης, είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των λέξεων-κλειδιών που αφορούν στο κάθε image και συγκεκριμένα στο file name του και στο ALT (Alternative Text).

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι εξελίσσεται ραγδαία η τεχνολογία Visual Recognition με την χρήση Artificial Intelligence, η οποία βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να καταλαβαίνουν το περιεχόμενο των φωτογραφιών, χωρίς την ανάγκη συνοδευτικών περιγραφικών κειμένων.

Amazon product searches

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.  Όταν πρόκειται για αναζητήσεις προϊόντων, τουλάχιστον στις Η.Π.Α., είναι το σημείο αναφοράς.  Η δημιουργία  περιεχομένου είναι καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη υψηλής κατάταξης των προϊόντων στην συγκεκριμένη μηχανή αλλά και γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποιημένη δημιουργία περιεχομένου σε μεγάλη κλίμακα για τα e-shops και τις λοιπές ιστοσελίδες.

Multitask Unified Model (MUM)

Η τεχνολογία MUM η οποία ανακοινώθηκε από την Google τον Μάιο του 2021 αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την εμπειρία των χρηστών της μηχανής της.

Πρόκειται για ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία transformer, η οποία καταλαβαίνει την σημασία των λέξεων σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο αυτές εντάσσονται και δεν τις αντιλαμβάνεται πλέον ως μεμονωμένα στοιχεία.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να δώσει την δυνατότητα στην Google να συμπεριφέρεται ως ένας virtual research assistant στα θέματα των αναζητήσεων ο οποίος θα δίνει έμφαση στις απευθείας απαντήσεις στις αναζητήσεις των χρηστών.

Συμπεράσματα

Η Google δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης.  Είναι σίγουρα η πιο σημαντική αλλά αναδύονται συνεχώς νέες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάθετες μηχανές αναζήτησης, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το συνολικό visibility του brand σας.

Επιπρόσθετα, αναμένεται περαιτέρω αξιοποίηση του Α.Ι. από τις μηχανές για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των χρηστών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κατανόηση αυτής της τεχνολογίας αλλά και η αξιοποίηση της για την δημιουργία περιεχομένου αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην νέα πραγματικότητα που αναδύεται αναφορικά με τα search engines.

Θέλετε να υλοποιήσετε μια επιτυχημένη SEO στρατηγική; Επικοινωνήστε με τον ειδικό SEO της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας, θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για  το θέμα αυτό!