Local SEO για Ιστοσελίδες με Τοπική Στόχευση

Local SEO από την SEO In Greece.
Local SEO από την SEO In Greece.

Προώθηση ιστοσελίδων με έμφαση στην τοπικότητα

Πολλές επιχειρήσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε ζαχαροπλαστεία, είτε καταστήματα λιανικής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα δικηγορικά γραφεία, τα λογιστικά γραφεία, τα ιδιωτικά ιατρεία, τα μεσιτικά γραφεία κτλ.

Οι χρήστες του διαδικτύου που ψάχνουν για τις υπηρεσίες τους πολύ συχνά προσθέτουν και γεωγραφικούς προσδιορισμούς στις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν, γιατί θέλουν να εξυπηρετηθούν από μια επιχείρηση που είναι κοντά τους. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της Google καθώς και στο αντίστοιχο local pack, για τις λέξεις – κλειδιά που τις αφορούν σε συνδυασμό με τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι προϋποθέσεις της Google για να εμφανίσει τοπικές επιχειρήσεις ψηλά στα αποτελέσματα της.

Κριτήρια της Google για τοπικές επιχειρήσεις

Για την Google είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αξιοπιστία αναφορικά με την τοπικότητα της επιχείρησης. Δηλαδή η διεύθυνση που δηλώνεται να είναι πράγματι η διεύθυνση όπου οι υποψήφιοι πελάτες της θα μπορούν να  την βρουν. Σύμφωνα με αξιόπιστη έρευνα  οι σημαντικότεροι παράμετροι που βοηθούν στην επίτευξη υψηλής κατάταξης της τοπικής επιχείρησης είναι οι εξής:

  • Τοποθέτηση της επιχείρησης στις σωστές κατηγορίες, στους διάφορους online επαγγελματικούς καταλόγους ή σε άλλες ιστοσελίδες. Η επιχείρηση θα πρέπει να συνδέεται με συνέπεια με μια συγκεκριμένη κατηγορία.
  • Χρήση του Google Business Profile.  Όπως προκύπτει από την έρευνα, η χρήση του είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την επίτευξη υψηλής κατάταλης για local SEO.  Στο business title θα πρέπει να αναγράφεται η βασική λέξη-κλειδί της επιχείρησης.  Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δομή του Google Business Profile για να αναφερθούν οι βασικές κατηγορίες των προϊόντων ή υπηρεσιών της επιχείρησης.  Ακόμη, η διεύθυνση και το τηλέφωνο που θα αναγραφούν σε αυτό θα πρέπει να είναι τα ίδια με εκείνα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας.  Επιπρόσθετα, ο αριθμός των reviews και η επίτευξη υψηλής βαθμολογίας για αυτά επηρεάζουν και την συμπεριφορά των χρηστών και την αξιολόγηση της Google.
  • Αναφορά της επιχείρησης σε ιστοσελίδες οι οποίες έχουν κύρος, είναι αξιόπιστες και σχετίζονται με το αντικείμενο της. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα επιμελητήρια, στην περίπτωση βέβαια που έχουν ιστοσελίδα και προβάλλουν τα μέλη τους μέσα από αυτές. 
  • Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης να εμφανίζεται ξεκάθαρα το NAP (Name, Address, Phone), δηλαδή το όνομα της, η διεύθυνση της και το τηλέφωνο της.  Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι τα ίδια, όπου γίνεται αναφορά της σε άλλες ιστοσελίδες, όπως είναι οι online τοπικοί οδηγοί και το Google My Business.
  • Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση να χρησιμοποιείται ως λέξη – κλειδί στο title tag της ιστοσελίδας και στις επικεφαλίδες.
  • Ύπαρξη κριτικών για την επιχείρηση είτε από την Google, όπως στην περίπτωση των Google maps, είτε από άλλες ιστοσελίδες.
  • Λίγοι ποιοτικοί σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες οι οποίοι να οδηγούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης (backlinks).
  • Χρήση των social media και επίτευξη διαδραστικότητας σε αυτά.  Για την επίτευξη της διαδραστικότητας καθοριστικής σημασίας είναι η δημιιουργία πρωτότυπου και χρήσιμου περιεχομένου.

Δείτε το video της εταιρίας Ahrefs στο οποίο περιγράφεται με παραστατικό τρόπο η προώθηση ιστοσελίδων για τοπικές επιχειρήσεις (local SEO).

Συμπέρασμα

Από την έρευνα προκύπτει ότι στην αναζήτηση με τοπικά χαρακτηριστικά η σπουδαιότητα των κλασικών τεχνικών βελτιστοποίησης ιστοσελίδων μειώνεται, χωρίς ωστόσο να πάψουν να είναι σημαντικές. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η επαλήθευση των στοιχείων επικοινωνίας της τοπικής επιχείρησης, οι κριτικές από αξιόπιστους χρήστες και η αποτελεσματική χρήση του Google Business Profile.

Εάν επιθυμείτε μια αποτελεσματική στρατηγική SEO για την προώθηση της τοπικής σας επιχείρησης επικοινωνήστε με τον ειδικό SEO της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να την υλοποιήσουμε για εσάς!