Keywords – Ο Θεμέλιος Λίθος του SEO

Λέξεις-κλειδιά, ο θεμέλιος λίθος του SEO από την SEO In Greece.
Λέξεις-κλειδιά, ο θεμέλιος λίθος του SEO από την SEO In Greece.

Λέξεις-κλειδιά

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από ιδιοκτήτες ιστοσελίδων είναι γιατί δεν μπορούν να βρουν την ιστοσελίδα μου στην Google; Γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να εμφανίζονται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά αλλά δεν γνωρίζουν ποιές είναι αυτές που χρησιμοποιούν οι υποψηφιοι πελάτες τους.  Ας δούμε πως θα τις εντοπίσετε.

Εύρεση του κατάλληλου keyword

Ξεκινήστε απλά, χρησιμοποιήστε μια απλή λέξη ή φράση η οποία να είναι κατάλληλη για την επιχείρηση σας. Ας υποθέσουμε ότι πουλάτε γλυκά στο διαδίκτυο. Μια καλή αρχή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί γλυκά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το  Keyword Planner tool της Google και σε δευτερόλεπτα θα έχετε πολλές προτάσεις οι οποίες να περιέχουν το keyword γλυκά, τον αριθμό των αναζητήσεων για την γεωγραφική περιοχή που έχετε επιλέξει, καθώς και το επίπεδο του ανταγωνισμού για αυτές.

Αυτός ο αριθμός των αναζητήσεων  αφορά στον μέσο μηνιαίο όρο του προηγούμενου έτους, μπορείτε αν θέλετε να δείτε και τον ακριβή αριθμό ανά μήνα.  Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καταρχάς πιο ελκυστική είναι η λέξη-κλειδί στην οποία αντιστοιχεί.

Το επίπεδο του ανταγωνισμού για τα keywords

Το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι ένας δείκτης ο οποίος έχει τιμές από 0-100.  Το 0 σημαίνει καθόλου ανταγωνισμός, το 100 σημαίνει υψηλότατος ανταγωνισμός.  Ο συγκεκριμένος δείκτης αντιστοιχεί στον αριθμό των σελίδων που περιέχουν την λέξη-κλειδί που μας ενδιαφέρει.  Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο περισσότερες σελίδες υπάρχουν για το keyword που ερευνούμε και τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτύχουμε υψηλή κατάταξη για αυτό.  Συνεπώς, ιδανικά θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε λέξεις-κλειδιά οι οποίες έχουν υψηλό αριθμό μηνιαίων αναζητήσεων και ταυτόχρονα χαμηλό ανταγωνισμό.  Για να τις εντοπίσουμε μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Keyword Effectiveness Index το οποίο αναλύουμε στην συνέχεια του άρθρου.

Keyword Effectiveness Index

Είναι ένας δείκτης ο οποίος σας βοηθά να επιλέξετε τα αποδοτικότερα keywords για την επιχείρηση σας.  Προκύπτει από την σύγκριση του αριθμού των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται για ένα keyword και του αριθμού των ανταγωνιστικών σελίδων που το περιέχουν.  Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των αναζητήσεων τόσο υψηλότερο είναι το Keyword Effectiveness Index ενώ όσο ο αριθμός των ανταγωνιστικών σελίδων που το περιέχουν αυξάνεται, τόσο το KEI μειώνεται.  Σαν πρακτικό κανόνα θα λέγαμε ότι λέξεις-κλειδιά με KEI μικρότερο από 10 δεν είναι αποδοτικές, ενώ πάνω από το 10 θεωρείται ότι είναι κατάλληλες για να περιληφθούν σε ένα πλάνο SEO.  Τα keywords με KEI μεγαλύτερο του 100 θεωρούνται εξαιρετικά και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τα αξιοποιήσουμε.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό τρόπο υπολογισμού του KEI με χειρωνακτικό τρόπο.  Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα εργαλεία SEO για αυτό το σκοπό.

Η πρόθεση με την οποία χρησιμοποιούνται οι λέξεις-κλειδιά

Όταν οι χρήστες των search engines πραγματοποιούν αναζητήσεις μπορεί να θέλουν να εντοπίσουν και να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν ή να δουν μια λίστα με δυνητικούς προμηθευτές ή απλά να θέλουν πληροφορίες για ένα θέμα που τους απασχολεί.  Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε τις διαφορετικές προθέσεις για κάθε λέξη-κλειδί που μας ενδιαφέρει προκειμένου να αναπτύξουμε την κατάλληλη στρατηγική SEO.

Συνοπτικά έχουμε 3 είδη intentions (προθέσεων) αναφορικά με τις αναζητήσεις, ας τις δούμε αναλυτικά:

Informational

Το informational υποδηλώνει πρόθεση, από την πλευρά του χρήστη, για πληροφόρηση.  Δηλαδή ο χρήστης σε αυτή τη φάση της αναζήτησης του δεν ενδιαφέρεται να εντοπίσει κάποιο υποψήφιο προμηθευτή προϊόντων ή υπηρεσιών, αυτό που θέλει είναι πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα.  Σε αρκετές περιπτώσεις στις αναζητήσεις αυτές χρησιμοποιείται το head των keywords.  Ένα παράδειγμα είναι η αναζήτηση για την λέξη-κλειδί Αίγινα.  Η Google εκτιμά ότι οι χρήστες που την χρησιμοποιούν ενδιαφέρονται να έχουν μια γενική πληροφόρηση για το νησί της Αίγινας και για το λόγο αυτό εμφανίζει στα οργανικά της αποτελέσματα σελίδες που την παρέχουν.  Σαν γενική αρχή μπορούμε να πούμε ότι αν στα οργανικά αποτελέσματα της Google εμφανιζεται η Wikipedia για μια αναζήτηση τότε είναι πολύ πιθανό ότι αυτή έχει informational intention.  Εάν θέλουμε να επιτύχουμε υψηλή κατάταξη για ένα keyword με την συγκεκριμένη πρόθεση θα χρειαστεί να έχουμε μια σελίδα στην ιστοσελίδα μας η οποία να έχει πλήρη και πρωτότυπη πληροφόρηση για αυτό.

Navigational

Το navigational υποδηλώνει την πρόθεση του χρήστη να βρει μια λίστα με υποψήφιους προμηθευτές για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αναζητά.  Με άλλα λόγια αναζητά  περιεχόμενο το οποίο να συγκρίνει ή να κατατάσσει αυτούς τους προμηθευτές προκειμένου να διευκολυνθεί στην απόφαση αγοράς του.  Ενδεικτικές αναζητήσεις μπορεί να είναι οι εξής: Τα 10 καλύτερα 4στερα ξενοδοχεία στην Αθήνα, τα καλύτερα ψητοπωλεία στην Θεσσαλονίκη κτλ.  Για αυτές τις αναζητήσεις είναι δύσκολο θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα ενός προμηθευτή, συνήθως η Google εμφανίζει σελίδες που αξιολογούν τους προμηθευτές.  Συνεπώς για τις συγκεκριμένες αναζητήσεις θα πρέπει να εντοπίσουμε τις ιστοσελίδες που εμφανίζει η Google στα οργανικά της αποτελέσματα και να φροντίσουμε να εντάξουμε την ιστοσελίδα μας σε αυτές, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη.

Transactional

Το transactional intention υποδηλώνει την πρόθεση του χρήστη να αγοράσει συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.  Αυτό που αναζητά είναι οι ιστοσελίδες συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να υλοποιήσει την αγορά που επιθυμεί.  Αυτές οι αναζητήσεις είναι οι πλέον σημαντικές για τους προμηθευτές γιατί υποδηλώνουν άμεσο ενδιαφέρον για αγορά.  Συνεπώς θα λέγαμε ότι σε ένα πλάνο SEO τα keywords με transactional intention έχουν την πλέον σημαντική θέση, δεδομένου ότι σχετίζονται άμεσα με πωλήσεις.    Μια από τις στρατηγικές SEO για αυτά τα keywords είναι η χρήση των structured data, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να εμφανίζονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας στα οργανικά αποτελέσματα ως rich snippets, δηλαδή να έχουν πλούσια πληροφόρηση.  Ακόμα, αν η εταιρία σας έχει τοπικό χαρακτήρα είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε το Google My Business για να εμφανίζεστε στο local pack των οργανικών αποτελεσμάτων για τις αναζητήσεις που έχουν transactional intention και ταυτόχρονα αφορούν σε local SEO.

Η κατανόηση του intention του χρήστη, από την πλευρά της Google, έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό χάρη στο RankBrain, το οποίο είναι ένα σύστημα machine learning.

Κατηγοριοποίηση των keywords

Έχοντας επιλέξει τα keywords τα οποία αφορούν άμεσα στην ιστοσελίδα σας μπορείτε να τα κατηγοριοποιήσετε δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο θεματικές ενότητες. Αυτές οι θεματικές ενότητες μπορεί να υπάρχουν ήδη στην ιστοσελίδα σας ή μπορείτε να τις προσθέσετε για να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο της.

Για παράδειγμα αν η ιστοσελίδα σας αφορά στην σοκολάτα μια θεματική ενότητα θα μπορούσε να είναι η Θρεπτική Αξία της Σοκολάτας και σε αυτή να ομαδοποιήσετε λέξεις-κλειδιά όπως σοκολάτα θερμίδες, σοκολάτα θρεπτικά συστατικά, λιπαρές ουσίες της σοκολάτας κτλ.

Διευρύνοντας την έρευνα για keywords

Οι επιτυχημένες ιστοσελίδες προσελκύουν επισκέπτες από ένα πλήθος keywords. Έτσι είναι καλή ιδέα να διευρύνετε την έρευνά σας για την αναζήτηση νέων λέξεων-κλειδιών. Ας υποθέσουμε ότι η ιστοσελίδα σας έχει σαν κύριο θέμα την σοκολάτα. Ο στόχος σας θα είναι να βρείτε λέξεις-κλειδιά οι οποίες  δεν θα περιέχουν τον όρο σοκολάτα αλλά θα σχετίζονται νοηματικά με αυτόν, πχ ζαχαροπλαστική, γλυκά, παγωτά, μπισκότα.  Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προσθέσετε και άλλες ενότητες στην ιστοσελίδα σας και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της.

Συνεχής έρευνα για keywords

Εάν θέλετε να πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στη διαδικασία του Search Engine Optimization η έρευνα για λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η σημασία αλλά και η δυναμική του κάθε keyword αλλάζει με τον χρόνο, ενώ νέα θα μπορούν να προστεθούν  τα οποία να αφορούν στην ιστοσελίδα σας.

Ενδιαφέρεστε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής SEO για την ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε με τον ειδικό SEO της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για το θέμα αυτό!