Οδηγός SEO για Startups

Οδηγός SEO για Startups από την SEO In Greece.
Οδηγός SEO για Startups από την SEO In Greece.

Η δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι φρόνιμο να σχεδιαστεί εξαρχής μια στρατηγική search engine optimization για τους ακόλουθους λόγους:

  • Σύμφωνα με το SimilarWeb η επισκεψιμότητα σε μια ιστοσελίδα προέρχεται κατά 29% από τις μηχανές αναζήτησης και μόνο κατά το 6% από τα social media.
  • Τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης δημιουργούν περίπου το 80% των επισκέψεων στις ιστοσελίδες και μάλιστα χωρίς κόστος σε σύγκριση το 20% περίπου που δημιουργείται από τις διαφημίσεις στην μηχανή αναζήτησης της Google, μέσω των Google Ads Search campaighs και αυτό επί πληρωμή.
  • Όταν μια ιστοσελίδα εμφανίζεται σε υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα ενισχύεται το brand της.
  • Η επισκεψιμότητα από τα οργανικά αποτελέσματα έχει περισσότερες πιθανότητες να μετατραπεί σε πωλήσεις ειδικά όταν οι αναζητήσεις αφορούν σε προΐόντα και υπηρεσίες.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε με απλό τρόπο να σχεδιάσετε την στρατηγική SEO για το startup σας.

Εντοπίστε τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά

Οι υποψήφιοι πελάτες σας είναι πιθανόν να πραγματοποιούν αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης για τα προΐόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει το startup σας. Πώς όμως σας ψάχνουν: Ποιές είναι οι συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούν; Για να εντοπίσετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά μπορείτε να καταρτίσετε μια λίστα με αυτές κάνοντας brainstorming με την ομάδα σας.  Στην συνέχεια, αν είναι εφικτό, μπορείτε να την εμπλουτίσετε ρωτώντας κάποιους από τους υπάρχοντες ή τους υποψήφιους πελάτες σας αναφορικά με το ποιά keywords θα χρησιμοποιούσαν για να σας εντοπίσουν στο διαδίκτυο.

Έχοντας προβεί σε αυτές τις ενέργειες θα έχετε ήδη σχηματίσει την αρχική σας λίστα με τις λέξεις-κλειδιά που αφορούν στο startup σας.   Κατόπιν μπορείτε να αξιοποιήσετε το Keyword Planner Tool που βρίσκεται στα Google Ads και να διαπιστώσετε τον αριθμό των μηνιαίων αναζητήσεων που έχουν οι λέξεις-κλειδιά που έχετε καταγράψει καθώς και το επίπεδο του ανταγωνισμού, για κάθε μία από αυτές.  Στόχος σας είναι να επιλέξετε αυτές που έχουν τις περισσότερες μηνιαίες αναζητήσεις και το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον για την επιχείρηση σας και ιδανικά έχουν ταυτόχρονα χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

Σχεδιάστε αποτελεσματικά την δομή της ιστοσελίδας σας

Η δομή της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να ικανοποιεί δύο συνθήκες:

Πρώτον, να υποστηρίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχετε εντοπίσει από το προηγούμενο βήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ένα  σημαντικό keyword θα πρέπει να προυπολογίσετε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστοσελίδα σας. Προσπαθήστε η σημαντικότερη λέξη-κλειδί να αντιστοιχεί στην αρχική σας σελίδα.

Δεύτερον να συνάδει με τον τρόπο σκέψης των υποψηφίων πελατών που στοχεύετε. Προΰπόθεση για αυτό είναι να έχετε δημιουργήσει τα customer personnas για κάθε μία από τις κατηγορίες πελατών που στοχεύετε.  Σε αυτά θα μπορείτε να καταγράψετε τις προτιμήσεις τους, τους στόχους τους, τις βασικές τους αντιρρήσεις, τα ενδιαφέροντα τους κτλ.  Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες θα είστε σε θέση να σχεδιάσετε μια μια αποτελεσματική δομή για την ιστοσελίδα σας.  Περισσότερες πληροφορίες για αυτό  το θέμα μπορείτε να δείτε στην σελίδα της ιστοσελίδας μας Κατασκευή Ιστοσελίδων με Proactive SEO.

Τα πάντα στο root domain σας

Αρκετά startups κάνουν blogging σε διάφορες πλατφόρμες αντί στην ίδια τους την ιστοσελίδα. Η δημιουργία νέου περιεχομένου βοηθά στην βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας, συνεπώς είναι κρίμα όταν το δημιουργείτε να μην το δημοσιεύετε σε αυτή.

Επίσης, αποφύγετε την χρήση subdomains και αντί για αυτά χρησιμοποιήστε subfolders. Για παράδειγμα το blog σας προτείνεται να είναι σε subfolder του domain σας (yourdomain.gr/blog) αντί σε subdomain (blog.yourdomain.gr).

Αξιοποιήστε το Google Search Console

Πολλές νέες ιστοσελίδες συνδέονται μόνο στα Google Analytics. Υπάρχει όμως και το Google Search Console και η σύνδεση της ιστοσελίδας σας με αυτό είναι επιβεβλημένη για να έχετε εικόνα από πρώτο χέρι για το πως η Google την αξιολογεί.  Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε έγκαιρα να προβαίνετε στις αναγκαίες βελτιώσεις όταν χρειάζεται.

Δώστε προσοχή στην ποιότητα και ποσότητα του περιεχομένου σας

Εάν έχετε πολλές σελίδες με φτωχό περιεχόμενο η Google θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην ιστοσελίδα σας και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη της. Σαν φτωχό περιεχόμενο θα μπορούσαμε να ορίσουμε οτιδήποτε είναι λιγότερο από 200 λέξεις.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα στην ποιότητα του περιεχομένου.  Η ποιότητα αυτή αφορά στην πρωτοτυπία του καθώς και στην κάλυψη των αναγκών των αναγνωστών του.  Στο ίδιο πλαίσιο αποφύγετε την επανάληψη του ίδιου περιεχομένου σε διαφορετικές σελίδες, ιδανικά κάθε σελίδα θα πρέπει να έχει μοναδικό περιεχόμενο.

Χρησιμοποιήστε structure data

Επισκεφθήτε το schema.org και εντοπίστε τον τύπο των structured data που αφορούν στο startup σας. Στην συνέχεια εφαρμόστε τον στον κώδικα της ιστοσελίδας σας. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε την Google να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενο της ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες (rich snippets) για το website σας στα οργανικά της αποτελέσματα.

Τα πλέον δημοφιλή structured data αφορούν στον τύπο της επιχείρησης σας τα οποία συνήθως εφαρμόζουμε στην αρχική σελίδα, τα structured data για products τα οποία υλοποιούμε στις σελίδες των προιόντων μας και τα structured data για articles τα οποία αξιοποιούμε στα άρθρα του blog του website μας.

Δημιουργήστε περιεχόμενο που απαντά σε ερωτήσεις

Πολλές φορές οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης χρησιμοποιούν ως λέξεις-κλειδιά συγκεκριμένα ερωτήματα. Για να ανταποκριθεί η Google σε αυτή την τάση εμφανίζει στο 15% περίπου των οργανικών της αποτελεσμάτων τo answer box στη θέση 0, δηλαδή πάνω από το πρώτο οργανικό αποτέλεσμα.

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία τότε δημιουργήστε περιεχόμενο που απαντά σε ερωτήματα που θέτουν οι υποψήφιοι πελάτες σας. Ιδανικό μέρος για την δημοσίευση αυτού του περιεχομένου είναι η σελίδα FAQ ή το blog σας.  Για κάθε ερώτηση και απάντηση μπορείτε να αξιοποιήσετε τα FAQ structured data.

Δημιουργήστε videos

Το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, μετά την Google και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη πλατφόρμα για videos στον κόσμο. Δημιουργήστε λοιπόν ένα κανάλι σε αυτό και δημοσιεύστε videos που θα παρέχουν χρήσιμη πληροφόρηση στους υποψήφιους πελάτες σας.  Αυτά τα videos μπορείτε να τα προβάλλετε και στην ιστοσελίδα σας και ταυτόχρονα να εφαρμόσετε σε αυτά στα structured data για videos.

Βελτιώστε τα images σας

Σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι πελάτες σας μπορεί να ψάχνουν πρώτα στα images που εμφανίζονται στα οργανικά αποτελέσματα της Google και μέσω αυτών να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες που αυτά αντιστοιχούν.   Περίπου το 24% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων ξεκινά από τα clicks σε images.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτιστοποίηση τους είναι κρίσιμη παράμετρος. Συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε είναι η επιλογή πρωτότυπων και ποιοτικών images, η χρήση της λέξης-κλειδί στην ονομασία του αρχείου του image καθώς και η συμπλήρωση του ALT με την περιγραφή του image στην οποία θα περιλαμβάνεταιτο keyword που το αφορά καθώς και το όνομα του startup σας.

Αξιοποιήστε την ειδησεογραφία

Η Google ειδικά για τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα δίνει προβάδισμα στο “φρέσκο” περιεχόμενο. Αν μπορείτε λοιπόν να εντοπίσετε θέματα της επικαιρότητας και να τα συνδέσετε με τα προΐόντα και τις υπηρεσίες του startup σας τότε δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο για αυτά. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται newsjacking.

Αξιοποιήστε το Google My Business

Εάν το startup σας έχει τοπικό χαρακτήρα τότε δηλώστε το στο Google My Business και ακολουθήστε την διαδικασία για την επαλήθευση της διεύθυνσης του. Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστεί η επιχείρηση σας στα Google Maps και θα αυξηθεί σημαντικά η αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας,γεγονός το οποίο θα επηρεάσει θετικά την κατάταξη της.

Δώστε σημασία στα backlinks

Πρόκειται για υπερσυνδέσμους που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες και οδηγούν στην δική σας. Η ύπαρξη τους σε ποιοτικές ιστοσελίδες με αντικείμενο σχετικό με εκείνο του startup σας είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για την αποτελεσματική προώθηση της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα δημιουργήσετε είναι με την ανάπτυξη εξαιρετικού περιεχομένου στην ιστοσελίδα σας με το οποίο θα θέλουν να συνδεθούν άλλες ιστοσελίδες (natural backlinks).

Εάν επιθυμείτε να υλοποιήσετε μια επιτυχημένη στρατηγική SEO για την νεοφυή επιχείρηση σας επικοινωνήστε με τον SEO professional της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να  συζητήσουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της!