SEO tools

seo tools

Για να προβούμε στην βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας χρειάζεται πρώτα να μετρήσουμε την απόδοση της για πολλές παραμέτρους της.  Στον κατάλογο που ακολουθεί παρατίθενται διάφορα seo tools με τα οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μετρήσεις.  Ο κατάλογος θα ανανεώνεται συνεχώς, so stay tuned!

 1. Ahrefs: Από τα καλύτερα seo tools για το έλεγχο των backlinks της ιστοσελίδας σας και των ανταγωνιστών σας.  Προσφέρει δωρεάν αλλά και επι πληρωμή υπηρεσίες.  Με αυτό μπορείτε να εντοπίσετε και redirects που οδηγουν στο URL των ανταγωνιστών σας και τους δίνουν προβάδισμα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
 2. Alchemy API: Είναι μια συλλογή από APIs τα οποία μας βοηθάνε να αναλύουμε κείμενα για να αναγνωρίσουμε σε αυτά συναισθήματα, keywords, entities, high-level concepts κτλ. Η ανάλυση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη περιεχομένου.
 3. Alexa: Στην δωρεάν εκδοχή της σας δίνει μια εικόνα για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας καθώς και εκείνων των ανταγωνιστών σας με βάση την επισκεψιμότητα.  Η κατάταξη αυτή δίνεται σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.  Στην επι πληρωμή εκδοχή της έχετε πιστοποιημένες μετρήσεις για την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας καθώς και ελέγχους οι οποίοι σας βοηθάνε να εντοπίσετε περιοχές όπου μπορείτε να τη βελτιστοποιήσετε.
 4. Algoroo: Εργαλείο το οποίο καταγράφει τις αλλαγές στον αλγόριθμο της Google σε επίπεδο μηνός, εβδομάδας και ημέρας.
 5. Anchor Text Over Optimization tool: Από τα πολύ χρήσιμα seo tools  για να διαπιστώσετε αν το anchor text που υπάρχει στα backlink σας είναι βελτιστοποιημένο σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που θεωρεί φυσικό η Google.  Για όσα keywords υπάρχει αφύσικη συχνότητα εμφάνισης τους στα anchor text των backlinks υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας.
 6. Audience Insights:  Σημαντικό εργαλείο του Facebook το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας αναφορικά με τα χαρακτηριστικά τους και τις προτιμήσεις τους.  Με βάση αυτή την πληροφόρηση μπορούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τα customer personas, δηλαδή συνοπτικές και περιεκτικές περιγραφές ενός αντιπροσωπευτικού τύπου του κάθε target group που στοχεύουμε.
 7. Banana Tag: Επιτρέπει το tracking στα emails που στέλνετε μέσω Gmail, Outlook ή άλλες πλατφόρμες και σας δίνει στατιστικά στοιχεία για το πόσοι τα διάβασαν.  Έχει free και paid επιλογές.
 8. Bing Webmaster Tools: Τα seo tools της Microsoft, είναι χρήσιμα γιατί μπορείτε να εντοπίσετε ευκαιρίες για την βελτίωση της ιστοσελίδας σας.
 9. Broken Link Checker: Πρακτικό και εύκολο στη χρήση του εργαλείο για να εντοπίζετε τα broken links της ιστοσελίδας σας.  Εντοπίζει το URL στο οποίο βρίσκεται το broken link καθώς και την θέση του στον κώδικα της ιστοσελίδας.
 10. BuiltWith: Βρείτε την τεχνολογία πίσω από κάθε ιστοσελίδα.  Ιδανικό για να αναλύσετε τους ανταγωνιστές σας.
 11. BuzzStream: Χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση link building campaigns.  Παρέχει ένα μήνα δωρεάν δοκιμαστική υπηρεσία.
 12. Buzzsumo: Ενδιαφέρουσα εφαρμογή η οποία σας επιτρέπει να εντοπίζετε το περιεχόμενο που είναι πιο δημοφιλές στα social media για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.  Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε αποτελεσματικότερη στρατηγική περιεχομένου για τα social media που σας ενδιαφέρουν.
 13. Byte Check:  Μετρήστε τον χρόνο που χρειάζεται για να φορτωθεί το πρώτο byte της ιστοσελίδας σας (TTFB – Time To First Byte).  Η Google έχει δηλώσει ότι το server response time θα πρέπει να είναι μικρότερο από τα 200 ms.
 14. Card Validator: Ελέγξτε αν τα social meta tags στην ιστοσελίδα σας για το Twitter χρειάζονται βελτίωση.
 15. CDN Finder: Δείτε αν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κάποιο CDN (Content Delivery Network) και ποιό συγκεκριμένα.  Το CDN χρησιμοποιείται για το “σερβίρισμα” του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας από servers οι οποίοι είναι γεωγραφικά κοντά στους επισκέπτες της.  Το αποτέλεσμα από τη χρήση του είναι η βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας.
 16. Check My Links: Είναι extension του Chrome το οποίο ελέγχει την ιστοσελίδα σας για broken links.  Πανεύκολο στη χρήση του.
 17. Clique Hunter:  Βρείτε ευκαιρίες για νέα backlinks με αυτό το εργαλείο της Majestic.  Βάλτε μέχρι 10 domain names ανταγωνιστικών ιστοσελίδων και εντοπίστε ιστοσελίδες για την δημιουργία backlinks.  Στην free version οι πληροφορίες είναι ελάχιστες.
 18. Cloaking checker: Ανήκει στην κατηγορία των seo tools που ελέγχει αν η ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει χρησιμοποιεί μια παράνομη τεχνική βελτιστοποίησης ιστοσελίδων με την ονομασία cloaking.
 19. CloudFlare: Βελτιώνει την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας παρέχοντας το περιεχόμενο της από τους servers που είναι πιό κοντά στους επισκέπτες της.  Επίσης αυξάνει την ασφάλεια της.  Διαθέτει free και paid επιλογές.
 20. Conspire: Εργαλείο για networking.  Με αυτό μπορείτε να προσεγγίσετε έμμεσα έναν influencer που θέλετε να αξιοποιήσετε για σκοπούς SEO.  Με το Conspire μπορείτε να δείτε ποιά άτομα με τα οποία ανταλλάσσετε emails έχουν επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο influencer και να τους ζητήσετε να σας συστήσουν σε αυτόν.
 21. CopyScape: Ελέγξτε αν σας έχουν αντιγράψει περιεχόμενο από την ιστοσελίδα σας.  Η Google τιμωρεί το duplicate content, δηλαδή το περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται, είτε αυτό είναι εντός είτε εκτός της ιστοσελίδας σας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πιστοποιείτε ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας είναι δικό σας είναι να το συνδέετε με το Google+ λογαριασμό σας.  Η συγκεκριμένη ενέργεια ονομάζεται Google Authorship.
 22. Domain names .gr: Βρείτε σε ποιόν ανήκει το domain name με κατάληξη .GR που σας ενδιαφέρει.
 23. Easel.ly: Ένα από τα φιλικότερα  seo tools για την δημιουργία infographics. Με τα τελευταία μπορούμε να δημιουργήσουμε οπτικοποιημένο περιεχόμενο το οποίο να μας φέρει ποιοτικά backlinks.
 24. Edgerank checker: Μετρήστε τη δημοτικότητα της σελίδας σας στο Facebook, με δωρεάν και επι πληρωμή χρήση.
 25. FindPeopleonPlus: Είναι το directory του Google+ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα και link building. Η ταξινόμηση μπορεί να γίνει με keywords, επάγγελμα, χώρα και με άλλες παραμέτρους.
 26. Fold tester: Δείτε ποιό τμήμα της ιστοσελίδας σας βλέπουν οι επισκέπτες της χωρίς να χρειαστεί να κάνουν scroll down.  Ανάλογα με την ανάλυση οθόνης που χρησιμοποιούν θα βλέπουν διαφορετικό τμήμα.  Το τελευταίο ονομάζεται above the fold και σε αυτό θα πρέπει να βρίσκονται τα σημαντικότερα actions που θέλετε να κάνει ο επισκέπτης π.χ. να κάνει share στα social media.
 27. Followerwonk: Ένα από τα πιό ενδιαφέροντα seo tools για να βρίσκετε prospects και συνεργάτες στο Twitter.  Απλά πληκτρολογείστε τον όρο που αναζητείτε και θα λάβετε τα αποτελέσματα ιεραρχημένα ανάλογα με το social popularity τους.  Ιδανικό για να εντοπίζετε blogs στα οποία μπορείτε να κάνετε στρατηγικό guest blogging και να βελτιώσετε το SERP της ιστοσελίδας σας καθώς και την επισκεψιμότητα της.
 28. Free robots.txt checker: Πολύ καλό εργαλείο για να ελέγχετε τα robots.txt files της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε το, μπορεί να εντοπίσετε λάθη τα οποία δημιουργούν προβλήματα στα robots των μηχανών αναζήτησης.
 29. Google+: Είναι το social media της Google.  Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για το SEO δεδομένου ότι δίνει την δυνατότητα να συνδεθεί με το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας και να πιστοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο την αυθεντικότητα του.  Η συγκεκριμένη σύνδεση ονομάζεται Google Authorship.
 30. Google Copyright Removal: Εργαλείο  που βρίσκεται στα Google Webmaster Tools και το οποίο σας επιτρέπει να αναφέρετε στην Google τις ιστοσελίδες που σας έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο σας.
 31. Google My Business: Δηλώστε στην Google την φυσική διεύθυνση της εταιρίας σας και βελτιώστε την αξιοπιστία της, γεγονός το οποίο επηρεάζει θετικά την κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα της πρώτης ενώ ταυτόχρονα θα εμφανιστεί και στα Google Maps.
 32. Google PageRank checker: Ελέγξτε το PageRank (PR), δηλαδή τη βαθμολογία που θεωρητικά δίνει η Google στην ιστοσελίδα σας.  Από τα  seo tools με το οποίο μπορείτε να δείτε επίσης και το PR των ανταγωνιστών σας ή των ιστοσελίδων που σκοπεύετε να δημιουργήσετε backlinks.  Βέβαια το πραγματικό PR που δίνει η Google δεν το γνωρίζει κανείς, το εργαλείο αυτό δίνει μια εκτίμηση για αυτό.
 33. Google Penalty checker: Εργαλείο με το οποίο μπορείτε να υπολογίσετε πόσο έχει επηρεαστεί η ιστοσελίδα σας από τις επικαιροποιήσεις του αλγόριθμου της Google.  Στο free version μπορείτε να παρακολουθείτε μέχρι δύο ιστοσελίδες και η διαθέσιμη πληροφόρηση είναι μέχρι 3 μήνες πριν την ημερομηνία ελέγχου.
 34. Google SERP Snippet Optimization Tool: Δείτε πως θα εμφανίζετε η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και συγκεκριμένα πως θα εμφανίζεται ο τίτλος, το meta description και το URL.
 35. Google trends: Από τα πολυτιμότερα seo tools για να βλέπετε τις τάσεις για τα keywords που σας ενδιαφέρουν.
 36. Google webmaster tools: Από τα βασικότερα seo tools δεδομένου ότι η Google είναι η σημαντικότερη μηχανή αναζήτησης.  Αποδεικνύοντας  ότι είστε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας σας μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι τι λέει η Google για αυτή.
 37. Google Zeitgeist: Δείτε τις σημαντικότερες αναζητήσεις στην Google σε παγκόσμιο επίπεδο ή σε επίπεδο χωρών.  Οι αναζητήσεις παρουσιάζονται ακόμη και ξεχωριστά για ανθρώπους, εκδηλώσεις, αθλητές, consumer electronics, Google+ hashtags, ταινίες, ηθοποιούς, TV shows και YouTube videos.
 38. GT metrix: Πολύ καλό εργαλείο για την μέτρηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας.  Σας δίνει το χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει η τελευταία καθώς και τις μετρήσεις από δύο αξιόπιστα εργαλεία, το Page Speed και το YSlow.  Από τα δύο τελευταία προκύπτουν και προτάσεις για την βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας.
 39. Guess: Είναι CMS Detector, δηλαδή σας επιτρέπει να εντοπίζετε το Content Management System (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) και την έκδοσή του, που χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν (π.χ. ανταγωνιστικές ιστοσελίδες).
 40. Gzip compression test: Τσεκάρετε αν τα images της ιστοσελίδας σας έχουν συμπιεστεί.  Ο στόχος της συμπίεσης των images είναι να μικρύνει ο όγκος τους με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σας να γίνει πιο γρήγορη.
 41. hreflang.ninja: Εργαλείο που εξετάζει αν έχει γίνει σωστά η εφαρμογή του hreflang το οποίο εφαρμόζεται σε πολυγλωσσικά sites.
 42. hreflang Tags Testing Tool:  Άλλο ένα καλό εργαλείο για την εξέταση της σωστής εφαρμογής των hreflangs τα  οποία βοηθούν την Google να “σερβίρει” τη σελίδα με την κατάλληλη γλώσσα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας  σας.  Το συγκεκριμένο εργαλείο εξετάζει αν  τα confirmation links είναι σωστά, σε απλά Ελληνικά, αν οι σελίδες  που έχουν το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές γλώσσες συνδέονται σωστά μεταξύ τους.
 43. HTTP/2 Test: Ελέγξτε αν ο server στον οποίο φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας ή το CDN που χρησιμοποιείτε υποστηρίζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας HTTP/2.0 το οποίο συμβάλλει στην σημαντική βελτίωση της ταχύτητας του website σας.
 44. ImageOptim: Εργαλείο για  image compression το οποίο συμβάλλει στην σημαντική βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας.  Παρέχεται με μηνιαία συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των images που θα βελτιωθούν.
 45. Image Raider: Σας βοηθά να εντοπίσετε τις ιστοσελίδες οι οποίες χρησιμοποιούν τα δικά σας images.  Στην περίπτωση όπου οι πρώτες δεν έχουν backlink προς την ιστοσελίδα σας μπορείτε να ζητήσετε να προστεθεί και με αυτό τον τρόπο να τα αυξήσετε.
 46. Infinite Suggest: Δωρεάν εργαλείο για ανεύρεση λέξεων-κλειδιών στην μηχανή αναζήτησης της Google.  Πληκτρολογείτε την βασική λέξη-κλειδί και το Infinite Suggest θα σας προτείνει τις παραλλαγές της, ιεραρχημένες ανάλογα με την σπουδαιότητα τους.
 47. intoDNS: Εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο των DNS το οποίο κάνει και προτάσεις για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που παρουσιαστούν.
 48. Ip-address: Δείτε την γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ο web server ο οποίος φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας.  Όσο πιο κοντά είναι στην γεωγραφική περιοχή που στοχεύει η ιστοσελίδα σας, τόσο ταχύτερη θα είναι η ανταπόκριση του στους δυνητικούς σας πελάτες.
 49. I Search From: Εξαιρετικό εργαλείο για να πραγματοποιήσετε αναζητήσεις και να έχετε οργανικά αποτελέσματα που αντιστοιχούν σε χώρα του εξωτερικού και όχι στην Ελλάδα.  Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας (SERP) στην χώρα του εξωτερικού που σας ενδιαφέρει.
 50. Keywordtool.io: Χρήσιμο keyword tool για την Google, YouTube, Bing και App Store.  Στο free version δίνει τα keywords.  Για search volume, CPC και competition ο χρήστης πρέπει να επιλέξει το paid version.
 51. Klear: Εντοπίστε τους influencers που σας ενδιαφέρουν και αξιοποιήστε τους για σκοπούς SEO.  Βοηθά ιδιαίτερα στον εντοπισμό τους σε χώρες  για τις οποίες δεν έχετε ιδιαίτερη γνώση.  Επίσης τους κατηγοριοποιεί από Stars μέχρι Novices.
 52. Linkstant: Ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο για το ποιός συνδέεται στην ιστοσελίδα σας.  Θα χρειαστεί να επικολλήσετε ένα script στον κώδικα της ιστοσελίδας σας.
 53. Little Bird: Εργαλείο για τον εντοπισμό influencers οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς SEO.  Είναι ακριβό αλλά αποτελεσματικό.
 54. LSIGraph: Εντοπίστε τα Latent Semantic Indexing  Keywords, δηλαδή τις λέξεις-κλειδιά που συσχετίζονται με το βασικό keyword για το οποίο θέλετε να βελτιστοποιήσετε μια σελίδα σας.  Η Google έχει επιβεβαιώσει ότι η χρήση LSI keywords βοηθά στην βελτίωση της κατάταξης μιας σελίδας.  Προς το παρόν το συγκεκριμένο εργαλείο δεν εντοπίζει ελληνικές λέξεις-κλειδιά.
 55. LocaBrowser: Η χρήση του σας επιτρέπει να επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα από διαφορετικές χώρες και να δείτε πως αυτή εμφανίζεται για κάθε μία από αυτές.  Ιδανικό για να δείτε ιστοσελίδες των οποίων τα προιόντα ή υπηρεσίες δεν παρέχονται στην Ελλάδα.
 56. Majestic Backlink Analyzer: Ενδιαφέρον εργαλείο της Majestic το οποίο είναι ένα Chrome extension.  Μεταξύ των άλλων θα μπορέσετε να δείτε και το Trust Flow της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει.  Το τελευταίο υπολογίζει των αριθμό των clicks που απέχει ένα URL από κάποια ιδιαίτερα αξιόπιστα websites και κυμαίνεται από το 0 έως το 100.
 57. Malware Check Tool: Δείτε αν η ιστοσελίδα σας έχει κακόβουλο λογισμικό.
 58. Mangools KW Finder: Εντοπίστε τις πρόσθετες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το keyword που στοχεύετε και βελτιώνοντας την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για αυτές θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα της από τα οργανικά αποτελέσματα της Google.
 59. Mangools SERP checker:  Δείτε τις ιστοσελίδες που επιτυγχάνουν τις υψηλότερες κατατάξεις, για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν, στις χώρες που στοχεύετε.  Το συγκεκριμένο εργαλείο δίνει πρόσθετες πληροφορίες για κάθε ιστοσελίδα, όπως το RANK, DA (Domain Authority), PA (Page Authority), CF (Citation Flow), TR (Trust Flow), Links κτλ οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους η Google προτείνει τις συγκεκριμένες σελίδες για κάθε λέξη-κλειδί που χρησιμοποιείτε.  Μέχρι 5 αναζητήσεις την ημέρα μπορούν να γίνουν δωρεάν.
 60. Market Finder:  Εργαλείο της Google το οποίο αναγνωρίζει τις κυριότερες θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας σας και σας προτείνει νέες αγορές για να την προωθήσετε.  Οι πληροφορίες για αυτές τις νέες αγορές αφορούν στην προτεινόμενη χώρα, στον μηνιαίο αριθμό αναζητήσεων που πραγματοποιούνται σε αυτή την χώρα για τις θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας σας, στο προτεινόμενο Adwords bid, στην ευκολία να κάνετε επιχειρηματικές συναλλαγές σε αυτή τη χώρα (business index) καθώς και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της.
 61. Meta Tag Analyzer:  Δείτε τα meta tags μιας ιστοσελίδας, καθώς και αν υποστηρίζει Twitter Cards, Open Graph και Google Plus Publisher.
 62. Microdata generator:  Δημιουργήστε structure data για την ιστοσελίδα σας με τη χρήση του schema.org και JSON-LD  για να βοηθήσετε την Google να καταλάβει καλύτερα το περιεχόμενο της και να βελτιώσετε την κατάταξη της.
 63. Moat: Μηχανή αναζήτησης για τον εντοπισμό διαφημιστικών banners των brands που σας ενδιαφέρουν.  Είναι αποτελεσματική για τα μεγάλα brands.  Για τα Ελληνικά brands συνήθως δεν είναι σε θέση να προβεί στον εντοπισμό των διαφημιστικών τους banners.
 64. Mobile friendly check: Ελέγξτε αν η ιστοσελίδα σας είναι mobile friendly.  Από τις 21 Απριλίου 2015 η Google θα λαμβάνει υπόψη της το mobile friendliness για την κατάταξη των ιστοσελίδων στα οργανικά της αποτελέσματα.
 65. Monitor backlinks: Με το εργαλείο αυτό ενημερώνεστε κάθε φορά που δημιουργούνται backlinks προς την ιστοσελίδα σας και τους ανταγωνιστές σας.  Επίσης μπορείτε να εξάγετε συμπεράσματα για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για συγκεκριμένα keywords σε σχέση με τα νέα backlinks που έχουν δημιουργηθεί. Για ένα μήνα η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.
 66. Moz Analytics: Ολοκληρωμένη σουίτα seo tools για επαγγελματίες του Search Engine Optimization.  Διατίθεται επί πληρωμή, με ένα μήνα δωρεάν χρήση.
 67. MozBar: Search Engine Optimization toolbar η οποία σας επιτρέπει να εκτελέσετε πάνω από 50 ελέγχους βελτιστοποίησης από τον browser σας (Chrome και Firefox).
 68. MozCast: Μάθετε για τις αλλαγές στον αλγόριθμο της Google σε ημερήσια βάση με τη μορφή δελτίου καιρού, όσο πιό υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιό μεγάλες είναι η αλλαγές στον αλγόριθμο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
 69. Moz Content: Αναλύει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.  Καταρχήν διακρίνει το content type, δηλαδή τα pages, posts και videos.  Επίσης τον μέσο όρο λέξεων ανά σελίδα καθώς και το μέγιστο αριθμό.  Ακόμη καταγράφει τα social shares συνολικά.  Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι αναλύει κάθε σελίδα ξεχωριστά αναφορικά με τα social shares, τα backlinks καθώς και το Page Authority.
 70. Neighborhood checker: Από τα πιό ενδιαφέροντα seo tools το οποίο εντοπίζει τις υπόλοιπες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στον web server στον οποίο βρίσκεται η ιστοσελίδα σας.  Αφορά βέβαια στην περίπτωση του sharing hosting.  Η χρησιμότητα του είναι η εξής: Αν κάποια από τις γειτονικές ιστοσελίδες έχει τιμωρηθεί από την Google τότε επηρεάζεται και η δική σας ιστοσελίδα.  Το ιδανικό είναι να βρίσκεται  η ιστοσελίδα σας σε web server ο οποίος φιλοξενεί αξιόπιστες και δημοφιλείς ιστοσελίδες με την ίδια θεματική ενότητα με τη δική σας.
 71. Ninja Outreach: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον εντοπισμό influencers και την επικοινωνία μαζί τους με σκοπό την δημιουργία backlinks.  Ο εντοπισμός των influencers γίνεται με την χρήση λέξεων-κλειδιών.  Μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει για 14 ημέρες δωρεάν.
 72. NVDA: Είναι τα αρχικά των λέξεων NonVisual Desktop Access.  Πρόκειται για δωρεάν screen reader ο οποίος βοηθά τους τυφλούς και τους χρήστες που έχουν προβλήματα στην όραση τους να μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα σας.  Μπορείτε να το κατεβάσετε και να ελέγξετε αν η ιστοσελίδα σας είναι φιλική για αυτές τις κατηγορίες των χρηστών.
 73. Open Graph checking:  Ελέγξτε αν τα social meta tags στην ιστοσελίδα σας για το Facebook χρειάζονται βελτίωση.
 74. Open Site Explorer: Πολύ καλό εργαλείο για να αναλύετε τα backlinks των ανταγωνιστών σας, τα anchor texts που έχουν και τα domains από τα οποία προέρχονται.  Διατίθεται από τη MOZ δωρεάν.
 75. Optimizely: Επιτρέπει την βελτίωση της ιστοσελίδας σας προκειμένου να αυξηθεί το conversion rate των επισκεπτών της σε πελάτες.  Δεν χρειάζεται να έχετε τεχνικές γνώσεις.  Παρέχεται με ετήσια συνδρομή.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην διάρκεια της κατασκευής ιστοσελίδων για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των τελευταίων.
 76. Optimizilla:  Συμπιέστε τα αρχεία των φωτογραφιών σας online και βελτιώστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.
 77. Page authority checker: Ελέγξτε το page authority κάθε σελίδας της ιστοσελίδας σας το οποίο είναι μία από τις πολλές παραμέτρους που επηρεάζουν την κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα της Google.
 78. Piktochart: Ανήκει στην κατηγορία των seo tools για τη δημιουργία infographics, έχει free και paid επιλογές.  Στην free επιλογή μπορείτε να κάνετε export το αρχείο. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του.
 79. Pingdom Website Speed Test: Μετρήστε την ταχύτα της ιστοσελίδας σας και εντοπίστε που πρέπει να εστιάσετε για να μειώσετε το μέγεθος της καθώς και να αναγνωρίσετε τα σημεία εκείνα που καθυστερούν το φόρτωμα της.
 80. Rank checker for Firefox:  Δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας και των ανταγωνιστών σας για τις λέξεις – κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.  Ιδιαίτερα αξιόπιστο, πανεύκολο στη χρήση του.
 81. Raven: Ισχυρή σουίτα seo tools για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων.  Διατίθεται επί πληρωμή με ένα μήνα δωρεάν δοκιμαστική χρήση.
 82. Readability test tool: Η ευκολία ανάγνωσης του κειμένου της ιστοσελίδας σας είναι μια παράμετρος που επηρεάζει την κατάταξη της.  Με το συγκεκριμένο εργαλείο βλέπετε τη βαθμολογία της για αυτή την παράμετρο.
 83. Reduce Bounce Rate: Εξαιρετικό plugin το οποίο συμβάλλει στην σημαντική μείωση του bounce rate της ιστοσελίδας σας.  Τα Google Analytics μετράνε ως bounce τους επισκέπτες της τελευταίας οι οποίοι βλέπουν μονάχα μια σελίδα της και μετά φεύγουν, ανεξάρτητα από το χρόνο που έχουν μείνει σε αυτή ή τα actions που έχουν κάνει σε αυτή.  Με το συγκεκριμένο plugin αν ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας μείνει σε μια σελίδα της περισσότερο από κάποιο χρονικό διάστημα (default είναι τα 10 sec) ή κάνει κάποιο action όπως είναι το scroll down τότε δεν θα καταγραφεί ως bounce ακόμα και αν δεν επισκεφθεί άλλη σελίδα.  Με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας σας και συνεπώς έχετε υψηλότερη βαθμολογία από την Google.
 84. rmoov: Χρήσιμο εργαλείο για να αφαιρείτε τα μη ποιοτικά backlinks προς την ιστοσελίδα σας.  Εσείς προσθέτετε την λίστα με τα URLs που έχουν πρόβλημα και το rmoov αντλεί τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε domain και δημιουργεί και τα αντίστοιχα emails για να ζητήσετε από τους webmasters να αφαιρέσουν τα backlinks που σας αφορούν.  Έχει free και paid version.
 85. Robots.txt Checker: Ελέγξτε το robots.txt αρχείο της ιστοσελίδας σας για να εντοπίσετε πιθανά λάθη τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση των μηχανών αναζήτησης σε αυτή.
 86. Schema creator:  Δημιουργήστε structured data στην ιστοσελίδα σας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο της.
 87. Screaming Frog: Από τα ισχυρότερα seo tools για technical SEO το οποίο διατίθεται δωρεάν.  Απαραίτητο για όσους ασχολούνται σοβαρά με την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
 88. SEMrush: Εντοπίστε τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες ο ανταγωνισμός σας εμφανίζεται στα οργανικά αποτελέσματα της Google καθώς και την αντίστοιχη θέση κατάταξης.  Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, αν όμως θέλετε να κάνετε export τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιλέξετε το paid mode.  Δεν παρέχει ανάλυση για το Google.gr.
 89. SEOceros: Απλό εργαλείο για έναν πρώτο έλεγχο μιας ιστοσελίδας και τον εντοπισμό ευκαιριών βελτιστοποίησης της.
 90. SEO SiteCheckup: Εργαλείο για τον εντοπισμό βελτιώσεων σε μια ιστοσελίδα.  Αναλύει 42 παραμέτρους, είναι λίγο αργό αλλά παρέχεται δωρεάν.  Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές στα αποτελέσματα του, για ένα αρχικό έλεγχο όμως είναι ικανοποιητικό.
 91. SEO toolbar: Είναι από τα πιό γνωστά toolbar για αυτό το σκοπό.  Έχετε στην διάθεση σας πολλές πληροφορίες στις οποίες περιλαμβάνονται δεδομένα για backlinks.
 92. Server desk: Δείτε την ταχύτητα ανταπόκρισης του server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας για διάφορα μέρη του κόσμου.
 93. Similarweb: Δείχνει την κατάταξη μιάς ιστοσελίδας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Μοιάζει με την alexa.com αλλά δίνει πρόσθετη πληροφόρηση, όπως αν διαφημίζεται η ιστοσελίδα, την κατάταξη της στην κατηγορία της, την ύπαρξη mobile apps ενώ παρέχει και τη δυνατότητα σύγκρισης με τους ανταγωνιστές της.  Για τις παραμέτρους πάντως που έχει κοινές με την alexa.com υπάρχει σημαντική αποκλιση στις μεταξύ τους μετρήσεις.
 94. Siteliner: Εντοπίζει duplicate content στην ιστοσελίδα σας, δηλαδή περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται. Οι μηχανές αναζήτησης τιμωρούν την ύπαρξη του περιεχομένου που επαναλαμβάνεται.  Μόλις το εντοπίσετε με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το robots.txt αρχείο για να τις ενημερώσετε να μην το επισκέπτονται.
 95. Sitemap generators: Δημιουργηστε εύκολα και γρήγορα sitemaps για να τα υποβάλλετε στις μηχανές αναζήτησης και να επιταχύνετε την ευρετηρίαση της ιστοσελίδας σας.
 96. Slickplan: Website planning suite, ιδανικό για την επιτυχημένη διαμόρφωση της δομής της ιστοσελίδας σας (Information Architecture) η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην επιτυχία της όσο και στην επίτευξη υψηλών κατατάξεων στις μηχανές αναζήτησης.
 97. Social Crawlytics: Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το περιεχόμενο των ανταγωνιστών σας το οποίο έχει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα στα social media.  Η εγγραφή σε αυτό γίνεται μέσω του λογαριασμού σας στο Twitter.
 98. Social Image Resizer Tool: Βελτιστοποιήστε τα images που θέλετε για το Facebook, Twitter, το Google+ ή για να δημιουργήσετε Favicon.
 99. SpyFu: Βρείτε τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες εμφανίζονται στα οργανικά αποτελέσματα της Google οι ανταγωνιστές σας.  Επίσης διαπιστώστε αν διαφημίζονται στα Google Adwords.
 100. Structure Data Testing Tool: Εργαλείο της Google για να τσεκάρετε τα structure data της ιστοσελίδας σας.
 101. Theme Authenticity Checker (TAC): Για όσους έχουν χτίσει την ιστοσελίδα τους στο WordPress ένα χρήσιμο plugin το οποίο ελέγχει αν στο theme που έχετε επιλέξει υπάρχει malicious code ο οποίος βέβαια εντοπίζεται από τις μηχανές αναζήτησης και επηρεάζει αρνητικά την κατάταξη της στα αποτελέσματα αναζήτησης.
 102. Trello: Χρήσιμο εργαλείο για project management και για την αύξηση της παραγωγικότητας.  Σας βοηθά να οργανώσετε τις σκέψεις σας και τις ενέργειες που θέλετε να κάνετε για απλά πράγματα της καθημερινότητας μέχρι τα μεγαλύτερα projects σας.
 103. Ubersuggest: Από τα πιό εύχρηστα seo tools για εναλλακτικές προτάσεις σε keywords.  Επιλέγετε μια βασική λέξη-κλειδί, τη γλώσσα που σας ενδιαφέρει και έχετε άμεσα τα προτεινόμενα keywords που σχετίζονται με αυτή.
 104. URI Valet: Εργαλείο για τεχνικά ζητήματα βελτιστοποίησης ιστοσελίδων.  Ελέγχει τους server headers, εντοπίζει τα redirects, ελέγχει τα internal και τα external links, τον κώδικα της ιστοσελίδας και πολλά άλλα.
 105. Varvy SEO tool: Καλό δωρεάν εργαλείο για έναν αρχικό SEO έλεγχο της ιστοσελίδας σας.
 106. Visibility: Αξιόλογη Ελληνική μηχανή εστιασμένη στο google.gr η οποία δίνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τις Ελληνικές ιστοσελίδες όπως είναι το visibility τους, δηλαδή πόσο συχνά εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι νέες λέξεις-κλειδιά που δημιουργούν επισκεψιμότητα σε αυτές, οι μεταβολές στις μηνιαίες αναζητήσεις για συγκεκριμένα keywords, τα αντίστοιχα landing pages και η κατάταξη τους καθώς και οι αλλαγές στον αλγόριθμο της Google που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.
 107. VoilaNorbert: Εργαλείο για τον εντοπισμό emails.  Αξιοποιήστε το για να βρείτε τα emails των influencers που σας ενδιαφέρουν προκειμένου να προωθήσουν το περιεχόμενο σας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα backlinks σας και τα brand mentions.
 108. W3C CSS Validation Service: Ελέγξτε την ποιότητα των αρχείων CSS της ιστοσελίδας σας με τον validator της W3C η οποία ορίζει τα standards στο διαδίκτυο.
 109. W3C Markup Validation Service: Ελέγξτε την ποιότητα της HTML της ιστοσελίδα σας.
 110. WebPagetest: Ενδιαφέρον εργαλείο το οποίο μετρά την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας.  Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλα αντίστοιχα είναι ότι υπολογίζει το TTFB (Time To First Byte), δηλαδή πόσο γρήγορα “σερβίρει” ο web server το περιεχόμενο μιας σελίδας.  Σύμφωνα με έρευνα της MOZ το TTFB είναι η σημαντικότερη παράμετρος, από πλευράς ταχύτητας, στην επίτευξη υψηλού SERP.
 111. WebMeUp: Ισχυρό backlink tool με το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε τους συνδέσμους που δείχνουν στην ιστοσελίδα των ανταγωνιστών σας.  Έχει free mode με το οποίο μπορείτε να κάνετε μέχρι 3 ελέγχους το μήνα και να εξάγετε τα αποτελέσματα σε αρχείο CSV.
 112. What’s my DNS: Πραγματοποιείστε έλεγχο του DNS σας σε σχέση με τυχαία επιλεγμένους name servers σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο όταν έχετε κάνει αλλαγές στα domain zones σας.
 113. What’s my SERP: Εξαιρετικό εργαλείο για να δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.  Ο έλεγχος της κατάταξης πραγματοποιείται online οπότε δεν έχετε τον κίνδυνο να σας μπλοκάρει προσωρινά η Google τις αναζητήσεις.  Επίσης μπορείτε ταυτόχρονα να δείτε και την κατάταξη των βασικών σας ανταγωνιστών.
 114. Where is the fold: Δωρεάν εργαλείο με το οποίο εντοπίζετε το τμήμα εκείνο της σελίδας σας που είναι above the fold, δηλαδή που εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη, χωρίς να κάνει scroll down.  Σε αυτό το τμήμα είναι χρήσιμο να τοποθετείτε το σημαντικότερο περιεχόμενο καθώς και όλες τις δράσεις που θέλετε να κάνει ο επισκέπτης.
 115. Whois Lookup: Βρείτε σε ποιόν ανήκει το domain name με κατάληξη .COM, .NET, .ORG  που σας ενδιαφέρει.
 116. Wistia: Πλατφόρμα για τη φιλοξενία videos επιχειρήσεων η οποία είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης.  Μέχρι τρία videos παρέχεται δωρεάν.  Το πλεονέκτημα της σε σχέση με το YouTube είναι ότι δεν έχει διαφημίσεις και ότι τα videos που φιλοξενεί δεν μπλοκάρονται δεδομένου ότι το περιεχόμενο τους είναι σχετικό με θέματα business.
 117. Woorank:  Χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση μιας ιστοσελίδας.  Το δυνατό του σημείο είναι ότι κάνει αρκετούς ελέγχους ταυτόχρονα που αφορούν και onsite  και offsite optimization.  Το αδύνατο του σημείο είναι ότι τα αποτελέσματα ορισμένων ελέγχων δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή.  Παρόλα αυτά είναι επαρκέστατο για μια πρώτη αξιολόγηση μιας ιστοσελίδας.  Οι μη registered users μπορούν να κάνουν δωρεάν μια ανάλυση την εβδομάδα.  Οι registered users μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν για 7 ημέρες.
 118. Wordle: Δημιουργήστε όμορφα word clouds από το κείμενο σας επιλέγοντας τη γραμματοσειρά, το σχέδιο και το χρώμα.
 119. Wordtracker: SEO tools για την εξεύρεση των βέλτιστων λέξεων – κλειδιών τα οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες του SEO.  Διατίθενται επί πληρωμή με ένα μήνα δωρεάν δοκιμή.  Για τα Ελληνικά keywords πάντως η απόδοση του είναι ελλειπής.
 120. Xenu’s Link Sleuth: Εντοπίστε τα broken links στις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν.  Το design της εφαρμογής είναι ακαλαίσθητο αλλά τη δουλειά του την κάνει.
 121. Yandex Wordstat: Είναι το αντίστοιχο keyword Planner Tool της ρώσικης μηχανής αναζήτησης Yandex.  Με αυτό μπορείτε να δείτε τις μηνιαίες αναζητήσεις στην συγκεκριμένη μηχανή για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.
 122. Yoast WordPress SEO Plugin: Εξαιρετικό plugin για την βελτιστοποίηση του WordPress blog σας.  Χρησιμοποιώντας το αντιλαμβάνεσαι στην πράξη τις πτυχές του online seo.  Παρόλες τις λίγες αδυναμίες του είναι ένα must to have plugin.
 123. YouTube Analytics: Τα videos είναι μια φανταστική μέθοδος προώθησης και το YouTube είναι η σημαντικότερη πλατφόρμα που τα φιλοξενεί.  Η διαδικασία βελτιστοποίησης τους διαφέρει από αυτή των ιστοσελίδων.  Για να παρακολουθήσετε τα στατιστικά στοιχεία που τα αφορούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο εργαλείο.