Google Search Console: το άγνωστο SEO tool

Google Search Console - SEO In Greece
Google Search Console

Από την εμπειρία μου, μόνο μια μκρή μειοψηφία ιστοσελίδων αξιοποιεί αυτό το θαυμάσιο εργαλείο SEO. Ο λογος αυτός με ώθησε να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο και να αναδείξω την σπουδαιότητα του GSC (Google Search Console) και συνεπώς την αναγκαιοτητα αξιοποίησης του από κάθε ιστοσελίδα. Ας πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Google Search Console

Είναι ένα εργαλείο το οποίο παρέχεται από την Google δωρεάν και το οποίο μας δίνει πληροφορίες για την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας από τα οργανικά αποτελέσματα της Google καθώς και πληροφορίες για τεχνικά ζητήματα που την αφορούν.

Δείτε το σύντομο αυτό video της Google στο οποίο κάνει μια συνοπτική παρουσίαση του.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το GSC

Αν έχετε ήδη Google Analytics στα οποία έχετε χρησιμοποιήσει το universal script τότε ανοίξτε τα σε ένα tab του browser σας. Στο διπλανο tab ανοίξτε το GSC κόνοντας click στο Google Search Console και κάνοντας login με το gmail σας.

Κατόπιν επιλέξτε add property στην στήλη στα αριστερά σας και επιλέξτε το URL prefix στο οποίο κάνετε copy-paste την ηλεκτρονική διεύθυνση (permalink) της αρχικής σελίδας της ιστοσελίδας σας π.χ. https://www.example.com και στα Other verification methods επιλέξτε Google Analytics και κάντε click στο verify.

Αν όλα έχουν γίνει σωστά τότε θα σας δοθεί πρόσβαση στο Google Search Console. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες με αυτή τη μέθοδο τότε δοκιμάστε την εναλλακτική μέθοδο HTML tag όπου κάνετε copy το script που σας δίνει η Google και το στέλνετε στον διαχειριστή της ιστοσελίδας σας για να το επικολλήσει στο <head> της. Μόλις γίνει η επικόλληση του script κανετε click στο verify και έχετε άμεσα πρόσβαση στο GSC της ιστοσελίδας σας. Στην αρχή δεν θα υπάρχουν δεδομένα, επισκεφθείτε το ξανά μετά μερικές μέρες και θα δείτε τα πρώτα στοιχεία για την ιστοσελίδα σας.

Τι πληροφορίες μου δίνει το GSC

Οι δύο βασικές κατηγορίες πληροφοριών είναι η επισκεψιμότητα από τα οργανικά αποτελέσματα της Google και τα τεχνικά θέματα της ιστοσελίδας σας. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Performance

Στην ενότητα αυτή βλέπουμε τα queries, δηλαδή τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες έχει εμφανιστεί (impressions) ή έχει πάρει clicks η ιστοσελίδα μας στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Δίπλα σε κάθε λέξη-κλειδί θα δείτε τα impressions (αριθμό εμφανίσεων της ιστοσελίδας σας), τα clicks που έχει πάρει και την μέση κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα της Google, για το χρονικό διάστημα που εξετάζετε (default είναι οι τελευταίοι 3 μήνες).

Αν επιλέξετε μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί τότε μπορείτε να δείτε για αυτή πρόσθετες πληροφορίες, όπως τις χώρες στις οποίες εμφανίστηκε η ιστοσελίδα σας ή την σελίδα / σελίδες της που εμφανίστηκαν.  Στην ιδια ενότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διαθέσιμα φίλτρα και να δείτε πχ την επισκεψιμότητα που δημιούργησαν τα images ή τα videos της ιστοσελίδας σας.

Coverage

Στην ενότητα αυτή, στο Valid, βλέπουμε τις σελίδες της ιστοσελίδας μας που έχει στην βάση δεδομένων της η Google. Μόνο αυτές οι σελίδες μας μπορούν να εμφανιστούν στα οργανικά αποτελέσματα της. Συνεπώς εξετάζουμε αν όλες οι σημαντικές σελίδες μας συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Στο Valid with warning βλέπουμε σελίδες μας που χρήζουν τεχνικής βελτίωσης ενώ στο Excluded βλέπουμε τις σελίδες μας τις οποίες η Google δεν έχει συμπεριλάβει στην βάση δεδομένων της. Το Excluded αναλύεται σε περισσότερες κατηγορίες όπως Excluded by ‘noindex’ tag, Crawled – currently not indexed κτλ. Και σε αυτό ερευνούμε μήπως περιλαμβάνονται σημαντικές σελίδες μας. Αν υπάρχουν, τότε βλέπουμε για ποιο λόγο η Google τις έχει αποκλείσει και κάνουμε τις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις.

Sitemaps

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το permalink του sitemap της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για την Google να το εντοπίσει.

Core Web Vitals

Μας δίνει πληροφορίες για θέματα ταχύτητας της ιστοσελίδας μας καθώς και για θέματα mobile friendliness.

Mobile Usability

Μας ενημερώνει για το ποιές σελίδες της ιστοσελίδας μας έχουν προβλήματα εμφάνισης στις κινητές συσκευές καθώς και ποιά συγκεριμένα είναι αυτά τα προβλήματα.

Manual Actions

Στην περίπτωση όπου έχει τιμωρηθεί χειρωνατικά η ιστοσελίδα μας, δηλαδή την έχει τιμωρήσει κάποιο στέλεχος της Google και όχι ο αλγόριθμος της, τότε στην ενότητα αυτή θα εμφανιστεί η σχετική πληροφορία, την οποία θα μπορούμε να αξιοποιησουμε για να κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις με στόχο να άρουμε την τιμωρία.

Security Issues

Αν η ιστοσελίδα μας περιέχει παράνομο λογισμικό, το οποίο μπορεί να έχει τοποθετηθεί εν αγνοία μας τότε θα έχουμε εδώ την σχετική πληροφόρηση, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα να την κάνουμε ξανά ασφαλή.

International targeting

Εδώ βλέπουμε ποιά χώρα εχει δηλωθεί ως προτεραιότητα για την εμφάνιση της ιστοσελίδας μας στα οργανικά της αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν η κύρια χώρα που στοχεύει η ιστοσελίδα σας είναι οι ΗΠΑ και στην ενότητα αυτή έχει δηλωθεί η Ελλάδα τότε δυσκολεύονται οι προσπάθειες υψηλής κατάταξης σε αυτές.

Links

Στην ενότητα αυτή έχουμε πληροφορίες για τα backlinks της ιστοσελίδας μας τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη υψηλής της κατάταξης. Μπορούμε να τα αναλύσουμε και να αφαιρέσουμε, μέσω της διαδικασίας disavow, όσα από αυτά είναι χαμηλής ποιότητας ή spam (negative SEO).

Αυτές είναι οι σημαντικότερες πληροφορίες που μας δίνει το Google Search Console. Υπάρχουν φυσικά και άλλες οι οποίες αυξάνουν ακόμα περισσότερο την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου εργαλείου. Αν λοιπόν δεν το αξιοποιείτε ήδη, ζητήστε από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας σας να δημιουργήσει ένα λογαριασμό GSC και να σας δώσει πρόσβαση σε αυτό.

Επιθυμείτε να  υλοποιήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική SEO για την ιστοσελίδα σας;  Επικοινωνήστε με τον SEO expert της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας τη φόρμα  επικοινωνίας.  Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για αυτή!