Οι 8 Σημαντικότεροι Google SEO Ranking Factors

Top Google ranking factors από την SEO In Greece.
Οι 8 σημαντικότερες SEO παράμετροι από την SEO In Greece.

Η Google έχει περίπου 200 ranking factors με τους οποίους αξιολογεί τις ιστοσελίδες. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια σημασία. Σύμφωνα με έρευνα του Search Engine Journal 8 από αυτούς δείχνουν να σχετίζονται συστηματικά με υψηλές κατατάξεις. Ας τους εξετάσουμε:

1. Ποιοτικό περιεχόμενο

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι στο digital marketing “Content is King”.  Αυτό ισχύει και για το SEO.  Εάν το περιεχόμενο των σελίδων σας είναι φτωχό και χαμηλής ποιότητας τότε θα αξιολογηθεί αρνητικά από τους αλγόριθμους της Google, Panda και Fred. Ακόμα και μεγάλα brands όπως είναι το eBay και η Apple έχουν επηρεαστεί αρνητικά από θέματα μη ποιοτικού περιεχομένου.

Αν θέλαμε να δώσουμε κάποια περιγραφή στο ποιοτικό περιεχόμενο θα λέγαμε ότι είναι αυτό που αυξάνει το χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα, μειώνει το bounce rate και παρέχει επαρκή και ελκυστική πληροφόρηση στον επισκέπτη.

Για την ανάπτυξη ελκυστικού περιεχομένου βοηθά η κατανόηση του intention, δηλαδή της πρόθεσης του χρήστη, όταν πραγματοποιεί αναζητήσεις. Αν η πρόθεση είναι για αναζήτηση πληροφοριών τότε θα πρέπει το περιεχόμενο να παρέχει πλούσια πληροφόρηση. Αν είναι για σύγκριση υποψήφιων προμηθευτών τότε αυτή η σύγκριση θα πρέπει να βοηθά τον χρήστη να κάνει τις επιλογές του. Αν τέλος η πρόθεση είναι η αγορά τότε θα πρέπει το περιεχόμενο να βοηθά στην ολοκλήρωση της.

Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη του η ομαδοποίηση των λέξεων-κλειδιών που αφορούν στην ιστοσελίδα σας και η αξιοποίηση τους στις σελίδες που αυτές αντιστοιχούν. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε την πληρότητα του περιεχομένου αναφορικά με τα ενδιαφέροντα των χρηστών.

Τέλος, μια πολύ σημαντική πτυχή της ποιότητας του περιεχομένου είναι η τακτική επικαιροποίηση του. Για το λόγο αυτό προτείνεται έλεγχος του περιεχομένου, κάθε τρίμηνο, αναζητώντας, μεταξύ των άλλων ευκαιρίες επικαιροποίησης του.

2. Mobile-First

Το mobile-first indexing οριστικοποιήθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2021. Με απλά λόγια σημαίνει ότι για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις αναζητήσεις από κινητά τηλέφωνα η Google θα χρησιμοποιήσει την mobile εκδοχή της και όχι την αντίστοιχη desktop. Στο πλαίσιο αυτό βοηθά ιδιαιτέρως η αξιοποίηση του responsive design αναφορικά με τον σχεδιασμό του website σας, μέσω του οποίου προσαρμόζεται το περιεχόμενο του με αποτελεσματικό τρόπο στο μικρό μέγεθος των οθονών των κινητών τηλεφώνων.

3. Page Experience

Βελτίωση του UX

Η εμπειρία που έχει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την συμπεριφορά του σε αυτή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 38% των χρηστών θα σταματήσει να επισκέπτεται μια ιστοσελίδα αν ο σχεδιασμός της είναι χαμηλής ποιότητας. Επίσης, από πολλά case studies προκύπτει ότι η ουσιαστική βελτίωση του UX (User Experience) σε ένα website οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της απόδοσης του, όπως αυτή καταγράφεται από τον χρόνο παραμονής σε αυτό, τον αριθμό των σελίδων ανά επίσκεψη ή το conversion rate.

Βελτίωση της δομής της ιστοσελίδας

Αφορά στον τρόπο που δομείται το περιεχόμενο της. Εάν αυτός συνάδει με τον τρόπο που σκέφτονται οι επισκέπτες της τότε θα τους διευκολύνει να πετύχουν τους στόχους που έχουν όταν την επισκέπτονται. Ας πάρουμε την περίπτωση ενός e-shop. Ο τρόπος που θα γίνει η κατηγοριοποίηση των προΐόντων μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Ακόμα και αν δύο e-shops έχουν τα ίδια προΐόντα, αυτό που έχει μια πιο αποτελεσματική κατηγοριοποίηση τους θα προτιμάται συστηματικά από τους χρήστες του διαδικτύου.

Η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δομής βοηθά στην πλοήγηση των επισκεπτών και ταυτόχρονα διευκολύνει τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν περισσότερες σελίδες σε μια ιστοσελίδα.

Σαν πρακτικό κανόνα οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει με 3-4 clicks να βρίσκουν τις σελίδες που αναζητούν. Την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δομής διευκολύνει η περιγραφή των customers personas που στοχεύει το website σας.

Η σημασία της ανάπτυξης μιας δομής η οποία θα διευκολύνει τους επισκέπτες των ιστοσελίδων έχει αυξηθεί μετά την ενεργοποίηση του “page experience update” της Google, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Το συγκεκριμένο update λαμβάνει υπόψη την εμπειρία του επισκέπτη ενός website ως ranking factor και καταγράφεται στο Google Search Console.

Core Web Vitals

Πρόκειται για 3 metrics τα οποία η Google άρχισε να χρησιμοποιεί τον Μάϊο του 2021 προκειμένου να αξιολογεί το user experience των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας. Πρόκειται για το LCP (Largerst Contenful Paint), το FID (First Input Delay) και το CLS (Cumulative Layout Shift). Με απλά λόγια μας δείχνουν πόσο γρήγορα “φορτώνει” μια ιστοσελίδα, πόσο γρήγορα ο web server που την φιλοξενεί ανταποκρίνεται στα δεδομένα που θα εισάγει ο επισκέπτης σε αυτή (πχ το email) καθώς και πόσο ασταθής είναι η διάταξη του περιεχομένου.

Εφαρμογή του HTTPS

Το https αφορά στο ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ του χρήστη που επισκέπτεται μια ιστοσελίδα και του web server που την φιλοξενεί. Το “s” στο τέλος του https σημαίνει “security”. Τα websites που το χρησιμοποιούν δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στον επισκέπτη και αυξάνουν τις πιθανότητες αυτός να μετατραπεί σε πελάτη.

Επίσης, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα η οποία έχει μη ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας (http) δέχεται μια ειδοποίηση από τον Chrome (τον browser της Google) ότι πρόκειται για μη ασφαλή ιστοσελίδα, με ότι αρνητική συνέπεια έχει αυτό στην εικόνα της και την επισκεψιμότητα της.

Ad Experience

Πρόκειται για update του αλγόριθμου της Google το οποίο εμφανίστηκε τον Ιανουάριου του 2017 και το οποίο αξιολογεί σε τι βαθμό η ύπαρξη διαφημίσεων σε μια σελίδα εμποδίζει τον επισκέπτη της να διαβάσει και να αλληλοεπιδράσει με το περιεχόμενο της, όταν πλοηγείται στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.  Αφορά σε “επιθετικές” διαφημίσεις (intrusive interstitials) οι οποίες καλύπτουν τμήμα ή και ολόκληρο το περιεχόμενο και μειώνουν την εμπειρία του επισκέπτη.  Συνεπώς είναι εύλογο να αποφεύγουμε την χρήση αυτών των επιθετικών διαφημίσεων.

4. Βελτίωση της ταχύτητας

Από το 2018 η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας είναι Google mobile ranking factor, δηλαδή επηρεάζει την κατάταξη των ιστοσελίδων και στις αναζητήσεις από κινητά τηλέφωνα. Πέρα από αυτό πολλές μελέτες δείχνουν την σχέση μεταξύ της ταχύτητας και της απόδοσης ενός website. Για παράδειγμα, στην πλατφόρμα της Amazon η μείωση της ταχύτητας κατά ένα δευτερόλεπτο εκτιμάται ότι θα επηρέαζε τις πωλήσεις της κατά $1,6 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα, στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, καταγράφηκε πτώση 11,02% στα page views για μείωση της ταχύτητας κατά 0,25 δευτερόλεπτα.

5. On-page optimization

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε τεχνικά θέματα και θέματα περιεχομένου της ιστοσελίδας σας. Ας εξετάσουμε μερικά από αυτά.

Η1

Αφορά στις κύριες επικεφαλίδες των σελίδων μιας ιστοσελίδας.  Θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια για κάθε σελίδα, μέχρι 70 χαρακτήρες και θα πρέπει να έχει την σημαντική λέξη-κλειδί που αντιστοιχεί σε αυτή. Η Google ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριου του 2021 ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιεί το h1 για να σχηματίσει τα οργανικά της αποτελέσματα και όχι το title tag.  Το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την σημασία της για το SEO.

Metadata

Έχουμε 3 είδη, το title tag, τα descriptions και τα ALT.

Title tag

Το title tag είναι το σημαντικότερο element μιας σελίδας από πλευράς SEO και τοποθετείται στον κώδικα της και συγκεκριμένα στο <head>.  Ιδανικά θα πρέπει να έχει από 30-60 χαρακτήρες, να περιέχει το keyword που της αντιστοιχεί καθώς και το brand name της εταιρίας. Κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είναι μοναδικό.

Descriptions

Και αυτά τοποθετούνται στον κώδικα,  στο <head>. Θα πρέπει να έχουν μέγεθος από 70-155 χαρακτήρες και να περιγράφουν με ελκυστικό τρόπο το περιεχόμενο της σελίδας που αντιστοιχούν. Κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είναι μοναδικό. Αρκετές ιστοσελίδες πάντως δεν τα αξιοποιούν, χάνοντας με αυτό τον τρόπο μια ευκαιρία για βελτίωση της κατάταξης τους.

ALT

Αφορά στην περιγραφή του κάθε image της ιστοσελίδας μας. Τοποθετείται και αυτό στον κώδικα της σελίδας, στο <body>, σε κάθε image που αντιστοιχεί. Πρόκειται για μια περιγραφή της κάθε εικόνας, ιδανικά μέχρι 100 χαρακτήρες. Η σωστή συμπλήρωση τους μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα, ειδικά στα e-shops.

Schema

Αφορά στην αξιοποίηση των structured data, προκειμένου να βοηθηθούν οι μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν πληρέστερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Είναι διαθέσιμα από το 2011 και καλύπτουν πολλές περιπτώσεις περιεχομένου όπως είναι τα προϊόντα, τα άρθρα, οι σελίδες FAQ, η αρχική σελίδα των ιστοσελίδων, τα videos που υπάρχουν σε αυτές κτλ. Η χρησιμοποίηση τους μπορεί να δημιουργήσει rich snippets (“πλούσια” οργανικά αποτελέσματα) για τα websites που τα αξιοποιούν τα οποία αυξάνουν την επισκεψιμότητα και έμμεσα βοηθούν στην βελτίωση του SERP.

6. Internal link structure

Η δημιουργία συνδέσμων οι οποίοι οδηγούν σε άλλες σελίδες της ιστοσελίδας σας (internal links) έχει διπλή ωφέλεια.
Πρώτον, βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν πιο αποτελεσματικά τις σελίδες της ιστοσελίδας σας.
Δεύτερον, βοηθά τους επισκέπτες της να πλοηγηθούν πιο αποτελεσματικά σε αυτή.

Προϋπόθεση είναι αυτοί οι εσωτερικοί σύνδεσμοι να δημιουργούνται με φειδώ και μόνο όταν προκύπτει ωφέλεια για τους επισκέπτες.

Επίσης, όταν μια σελίδα σας είναι ο προορισμός εσωτερικών συνδέσμων από άλλες σελίδες σας, τότε αυξάνεται η σημασία της για την Google και αυτό μπορεί να συμβάλλει σε βελτίωση της κατάταξης της στα οργανικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια μπορείτε να αξιοποιήσετε τα internal links για να ενισχύσετε την κατάταξη συγκεκριμένων σελίδων σας πχ σελίδες προΐόντων σας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε τα anchor texts, δηλαδή τις λέξεις οι οποίες έχουν μετατραπεί σε υπερσυνδέσμους οι οποίοι οδηγούν σε σελίδες του website σας. Αυτά τα anchor texts είναι χρήσιμο να είναι οι λέξεις-κλειδιά που αφορούν στις σελίδες προορισμού. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην επαναλαμβάνετε το ίδιο keyword ως anchor text, μπορείτε να αξιοποιήτε διαφοροποιημένες εκδοχές του ή συνώνυμα του.

7. Link building

Η απόκτηση υπερσυνδέσεων που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες, οι οποίοι οδηγούν στην δική σας (backlinks) είναι μια σημαντική πτυχή της στρατηγικής SEO. Η Google αξιολογεί την ύπαρξη ποιοτικών backlinks ως σημάδι αξιοπιστίας και δημοφιλίας μιας ιστοσελίδας και προωθεί όσες τα διαθέτουν σε υψηλές θέσεις κατάταξης στα οργανικά της αποτελέσματα.

Η ποιότητα αυτών των backlinks εξαρτάται από τρείς παράγοντες.
Πρώτον, από την αξιοπιστία της ιστοσελίδας από την οποία προέρχονται. Για παράδειγμα η Google θεωρεί ιδιαίτερα αξιόπιστες τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, των κρατικών φορέων, των επαγγελματικών φορέων κτλ.
Δεύτερον, από τον βαθμό συνάφειας του περιεχομένου που υπάρχει στην σελίδα που βρίσκεται το backlink και του περιεχομένου στην σελίδα προορισμού της ιστοσελίδας σας. Για παράδειγμα αν η ιστοσελίδας σας αφορά σε ένα ξενοδοχείο τότε μία κατηγορία ιστοσελίδων με σχετικό περιεχόμενο είναι όσες ασχολούνται με τουριστικά θέματα.
Τρίτον, τα backlinks να προέρχονται από ιστοσελίδες που βρίσκονται στις χώρες που στοχεύει το website σας.

8. Local SEO

Η πτυχή αυτή του SEO αφορά μονάχα σε τοπικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα εστιατόρια, τα ιατρεία, τα λογιστικά γραφεία κτλ. Η Google χρησιμοποιεί τέσσερεις παραμέτρους για να αποφασίσει για την κατάταξη μιας τοπικής επιχείρησης:

Σχετικότητα

Αφορά στο βαθμό σχετικότητας των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας τοπικής επιχείρησης με τις αναζητήσεις που πραγματοποιούν οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης ψάχνει για vegan restaurant Athens τότε η Google κατά προτεραιότητα θα εμφανίσει όσα εστιατόρια είναι αποκλειστικά για vegans.

Απόσταση

Αφορά στην απόσταση μεταξύ της τοπικής σας επιχείρησης και του χρήστη που πραγματοποιεί την αναζήτηση. Η Google κατά προτεραιότητα θα εμφανίσει τις επιχειρήσεις που είναι πιο κοντά στον κάθε χρήστη.

Δημοφιλία

Αφορά στην δημοφιλία της τοπικής σας επιχείρησης. Αυτή προκύπτει από τον αριθμό και την βαθμολογία των αξιολογήσεων της, από τα backlinks, ειδικά όσα αφορούν σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με την περιοχή που βρίσκεται η επιχείρηση, από άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά στην επιχείρηση σας καθώς και από την αλληλεπίδραση των χρηστών με τα social media της.

Google My Business

Η πλήρη αξιοποίηση του βοηθά καθοριστικά στο local SEO.  Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει η επαλήθευση της διεύθυνσης της επιχείρησης σας καθώς και ότι θα συμπληρωθούν όλα τα διαθέσιμα πεδία του.  Ακόμα, θα πρέπει να προστεθούν οι βασικές λέξεις-κλειδιά οι οποίες έχουν transactional intention, δηλαδή υποδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Συνοψίζοντας

Οι οκτώ Google SEO ranking factors που αναφέρθηκαν θα σας καθοδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής SEO η οποία θα συμβάλλει στην βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας. Ο στόχος της Google είναι να ωθήσει τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων να παρέχουν εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες τους βελτιώνοντας διαρκώς την online παρουσία τους.

Στην περίπτωση όπου επιθυμείτε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής SEO επικοινωνήστε με τον SEO expert της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας, θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για το θέμα αυτό!